ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: «ΟΧΙ» θεσμών στην επιστολή Τσακαλώτου-«Να μην υπάρξει ελαστικότητα»

10:14 - 31 Μαϊ 2016 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: «ΟΧΙ» θεσμών στην επιστολή Τσακαλώτου-«Να μην υπάρξει ελαστικότητα»
Ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ» από τους ευρωπαίους αξιωματούχους φέρεται να εισπράττει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή που έστειλε στους εταίρους και στην οποία τονίζει ότι δεν θα ικανοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στην επιστολή του προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφει τις κόκκινες γραμμές, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες, είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήδη έχει γίνει τηλεδιάσκεψη για το θέμα και η απόφαση που θα ληφθεί από τους επικεφαλής των θεσμών δεν φαίνεται να είναι θετική. «Είναι θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχει περαιτέρω ελαστικότητα», λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή».

Πάντως αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις των χωρών τα κοινοβούλια των οποίων θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης (όπως της Γερμανίας) δεν αναμένεται να δεχθούν αλλαγές στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε χθεσινό του έγγραφο που εξειδικεύει την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα, καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει σε εκταμίευση δόσης όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

Πάντως, στελέχη της τρόικας ανέφεραν ότι πρόκειται για μια «υπερβολική» κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφραζαν την εκτίμησή τους ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει κλείσει το θέμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.