ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροπολογία για τα ενήμερα δάνεια: Δικαίωμα αυξομειώσεων επιτοκίων σε funds

10:23 - 02 Ιουν 2016 | Οικονομία
Τροπολογία για τα ενήμερα δάνεια: Δικαίωμα αυξομειώσεων επιτοκίων σε funds
Τη δυνατότητα να αυξήσουν επιτόκια , για εξυπηρετούμενα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, πάντα όμως μέσα στο εύρος που έχει καθοριστεί από την αρχική σύμβαση, δίνει στα funds τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η πρόταση ρύθμισης ορίζει ότι σε περίπτωση μεταβίβασης εξυπηρετούμενου δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, το fund δεν επιτρέπεται να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς υψηλότερου εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ίδρυμα κατά το χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, εκτός αν οι όροι που περιλαμβάνονται ή ενσωματώνονται στη δανειακή σύμβαση, προσδιορίζουν με ακρίβεια συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια για τη μεταβολή του περιθωρίου. Η περίπτωση αυτή  αφορά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και επί της ουσίας αλλάζει  όσα προέβλεπε  ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή  η κυβέρνηση για το ίδιο θέμα και προέβλεπε ότι: «ο εκδοχέας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερο εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά το χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, ακόμα κι αν τέτοιο δικαίωμα υφίστατο συμβατικά για τον εκχωρητή».

Επιπλέον στην ίδια τροπολογία  επιχειρούνται ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων ως προς την καταβολή του κεφαλαίου ίδρυσης, τον τρόπο λειτουργίας τους . Ειδικότερα, τροποποιείται η προϋπόθεση καταβολής σε μετρητά και μάλιστα σε λογαριασμό ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος του ποσού των 4,5 εκατ. ευρώ ως ελάχιστου κεφαλαίου για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λαμβάνουν άδεια για να χορηγούν νέα δάνεια και πιστώσεις. Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες που εδρεύουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και έχουν εγκατασταθεί μέσω υποκαταστήματος στην Ελλάδα, θα μπορούν να  καταβάλλουν  τα χρήματα αυτά σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα των χωρών του ΕΟΧ. Προβλέπεται  η καταβολή παγίου 20 ευρώ για κάθε καταχώρηση ή εγγραφή, ή σημείωση σε οποιοδήποτε δημόσιο βιβλίο ή μητρώο για τη μεταβολή του δικαιούχου υποθήκης.

Τέλος και για τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα ισχύουν οι ίδιοι όροι επικοινωνίας και συμπεριφοράς με αυτούς που διέπουν τις εταιρίες ενημέρωσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές (εισπρακτικές).

Πάντως στις κατατεθείσες ρυθμίσεις δε γίνεται καμία αναφορά στα κόκκινα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν η λύση του θέματος αυτού μετατίθεται για το Σεπτέμβρη ή θα υπάρξει ακόμα και μέσα στην ημέρα νέα τροπολογία.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.