ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης;

12:55 - 06 Ιουν 2016 | Οικονομία
Πράσινο φως για εκταμίευση της δόσης;
Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

 

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

 

Τα κράτη μέλη θα ενημερωθούν μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να ξεκινήσει η επόμενη φάση της διαδικασίας που δεν είναι άλλη από την υποβολή της συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης σε πέντε Κοινοβούλια της Ευρωζώνης προς επικύρωση.


Αφού ολοκληρωθεί η επικύρωση από τα Κοινοβούλια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο δ.σ. την εκταμίευση της δόσης.


Το συνολικό ποσό της δόσης είναι 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες και θα πάνε για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.


Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές του φθινοπώρου, μετά την εκπλήρωση ορισμένων προαπαιτούμενων δράσεων, που απορρέουν από την παρούσα αξιολόγηση.

 

Αμέσως μετά, στις 22 του μήνα, αναμένεται και η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, ήτοι η αποδοχή και πάλι των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων δανεισμού στις τράπεζες, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη Πέμπτη.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 06 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.