ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EWG: Ολοκληρώστε τα τελευταία προαπαιτούμενα και μετά η δόση

18:20 - 06 Ιουν 2016 | Οικονομία
EWG: Ολοκληρώστε τα τελευταία προαπαιτούμενα και μετά η δόση
Αγώνα δρόμου καλείται να δώσει η Αθήνα για να κλείσει τις επόμενες ώρες τα τελευταία προαπαιτούμενα και να ξεκλειδώσει η διαδικασία για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Στις αποκρατικοποιήσεις εντοπίζονται οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν.

Θετική «επί της αρχής» η έκθεση συμμόρφωσης των Θεσμών δεν στάθηκε ωστόσο αρκετή για να δοθεί σήμερα το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης.

Οι εκπρόσωποι του EwG ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ολοκλήρωσή τους θα επιτρέψει στο EwG να εισηγηθεί την εκταμίευση και να τρέξουν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων. Εν συνεχεία, το ΔΣ του ESM θα κινήσει τις διαδικασίες εκταμίευσης.

Στα θέματα που εκκρεμούν φαίνεται πως περιλαμβάνεται η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, η υπογραφή του Μνημονίου για την επένδυση του Ελληνικού αλλά και κάποια θέματα που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και πιθανά η νομική κάλυψη στελεχών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Αν όλα είναι «ok» τότε οι θεσμοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν με επιστολή στο EwG το γεγονός και να αρχίσουν να τρέχουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια.

Οπως μεταδώσαμε νωρίτερα η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπήρξε θετική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλέστηκε το ΑΠΕ, η έκθεση συμμόρφωσης κατατέθηκε στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων». Ο ίδιος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.