ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κανένα θέμα για 13ο&14ο μισθό»-Αισιοδοξία από Κομισιόν

18:50 - 07 Ιουν 2016 | Οικονομία
Κοινό σημείο πλεύσης φαίνεται πως έχουν Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες καθώς όπως τόνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος οι συζητήσεις με τους θεσμούς αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, ώστε να ξεκινήσει από αύριο η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχουν ήδη διευθετηθεί.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι επιδίωξη των διαπραγματεύσεων αυτών είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον όπως:

  • Η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από πλευράς του αναδόχου
  • Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών
  • Η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης
  • Η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό, και άλλες, τέτοιου είδους παρεμβάσεις

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η δεύτερη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σχετίζεται με αλλαγές στη δομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έχει ήδη διευθετηθεί.

«Εντελώς ανύπαρκτο το θέμα με τον 13ο-14ο»

Για το θέμα που προέκυψε με τον 13ο και 14ο μισθό, η ίδια χαρακτήρισε το θέμα «εντελώς ανύπαρκτο», καλώντας τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, «αντί να υπερασπίζεται τα προαναφερθέντα που δεν απειλούνται από κανέναν, να πάρει θέση για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση» για να τονίσει:

«Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου αι 14ου μισθού. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης.»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις.

«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.»

Η λογική της μείωσης του εργασιακού κόστους ως μέτρο αναπτυξιακό, είναι μια λογική την οποία η κυβέρνηση δεν υιοθετεί, πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Η λογική της μείωσης του εργασιακού κόστους ως αναπτυξιακό μέτρο, αποτελεί λάθος λογική και δεν πιστεύει σε αυτήν η κυβέρνηση», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα προστατεύσει με όλες τις δυνάμεις τα εργασιακά δικαιώματα».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει συμμάχους στην ΕΕ, για τα εργασιακά, με δεδομένες τις μεγάλες αντιδράσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά στη Γαλλία, είπε ότι στη Γαλλία υπάρχει μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από την κατάσταση στην Ελλάδα και δεν συνδέονται τα δύο αυτά ζητήματα.

Κομισιόν: Συνεχίζεται η πρόοδος – Ρωτήστε την Αθήνα για τα προαπαιτόυμενα

«Συνεχίζεται η πρόοδος προς την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτουμένων δράσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείσα αν έχουν εκπληρωθεί τα τελευταία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Μπράιτχαρτ παρέπεμψε στην Αθήνα, λέγοντας ότι η πρόοδος συνεχίζεται.

Για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι θα ληφθεί όταν το Euroworking Group εξακριβώσει ότι οι εκκρεμούσες προαπαιτούμενες δράσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.