ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βελκουλέσκου: Το πρόγραμμα δεν «βγαίνει», ακόμα κι αν ληφθούν όλα τα μέτρα

13:22 - 22 Ιουν 2016 | Οικονομία
Βελκουλέσκου: Το πρόγραμμα δεν «βγαίνει», ακόμα κι αν ληφθούν όλα τα μέτρα
Το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δημοσιονομικά, ακόμη και αν ληφθούν όλα τα μέτρα, εκτίμησε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, με θέμα «Διατηρώντας το 3ο οικονομικό πρόγραμμα σε τροχιά εφαρμογής: Τι γίνεται τώρα;», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση του χρέους».

Η κ. Βελκουλέσκου ζήτησε να ξεκαθαρίσουν και να ποσοτικοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.

 

«Η Ελλάδα υλοποίησε νέες μεταρρυθμίσεις, εκτιμούμε τις προσπάθειες, είναι εντυπωσιακές», είπε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

 

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι πίσω όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ή δεν είχε την πολιτική στήριξη για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων. «Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε υψηλή φορολογία και σε μείωση των συντάξεων. Αυτό όμως δεν συνάδει με το πρόγραμμα», επισήμανε. Επίσης η αναβολή κάποιων μεταρρυθμίσεων και οι αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια δεν συνάδουν με το πρόγραμμα, πρόσθεσε.

 

«Θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι στόχοι παραμένουν φιλόδοξοι. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν το προβλεπόμενα. Ακόμη και με πλήρη εφαρμογή (των μέτρων) δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται μία βαθιά ελάφρυνση του χρέους», υπογράμμισε.

 

Επισήμανε επίσης ότι «θα πρέπει να αποφύγουμε μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους γιατί θα αυξήσουν το κόστος για την Ελλάδα και την Ευρώπη αν αποτύχουμε» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν όλα μαζί, και οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η ελάφρυνση του χρέους». Και επεσήμανε: «Αν γίνουν όλα αυτά δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος Grexit».

 

Μάλιστα, σαφές κατέστησε ότι το ΔΝΤ δεν μετέχει, είναι απλά παρατηρητής στο πρόγραμμα και «για να μετάσχουμε, θα πρέπει να έχουμε δέσμευση της Ευρώπης ότι υπάρχει βιωσιμότητα και αυτό προϋποθέτει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους». Επεσήμανε ότι «έχουμε δεχθεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να γίνουν το 2018, αλλά θα πρέπει να συνάδουν με την μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και θα πρέπει να τα συζητήσουμε πριν εμπλακούμε».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.