ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία

21:40 - 13 Ιουλ 2016 | Οικονομία
Στουρνάρας: Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε από το βήμα του ΕΒΕΑ κατά τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουν εξοφληθεί πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ, γεγονός που θα αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με το 2016 πάντως να κλείνει αρνητικά στο 0,3% αλλά και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα. Ευχάριστη έκπληξη, χαρακτήρισε ο Διοικητής της ΤτΕ, τα δημοσιονομικά μεγέθη προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το τρέχον έτος στο 0,9%.

Επιπρόσθετα, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρους, γεγονός που απέδωσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αποκάλυψαν σημαντική φορολογητέα ύλη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν P.O.S., καθώς η αύξηση κατά 20% των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφερε σημαντικά φορολογικά έσοδα, Και αν αυξηθεί καθολικά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας, ενδεχομένως δε θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι φόροι.

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Στουρνάρας και από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για μείωση κατά 40 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2018. Ο διοικητής της ΤτΕ μάλιστα συμφώνησε με την πρόταση του ΕΒΕΑ για την εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, αναφέροντας ακόμη ότι υπάρχουν σε «στρώματα» 15 έως 20 δισ. ευρώ, που θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθούν στις τράπεζες σταδιακά όσο προχωρά η άρση των capital controls. Τέλος, εκτίμησε ότι το Brexit θα έχει σχεδόν μηδενική αρνητική επίπτωση στη χώρα μας, καθώς και ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.