ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα... κόλπα φοροδιαφυγής με τα POS

08:04 - 02 Αυγ 2016 | Οικονομία
Νέα... κόλπα φοροδιαφυγής με τα POS
Πλήθος παραβάσεων διαπίστωσαν τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας σε τουριστικές περιοχές κατά τις τελευταίες ημέρες σε νησιά και γενικά τουριστικές περιοχές. Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι οι φοροφυγάδες επιχειρηματίες βρήκαν τρόπο να «ξεγελάσουν» την εφορία και τους καταναλωτές, ακόμα και με την χρήση των POS.

Πέρυσι, τα κρούσματα φοροδιαφυγής αφορούσαν σε πειραγμένες ταμειακές μηχανές, που εξέδιδαν αποδείξεις που δεν περνούσαν στην εφορία ή σε άλλες περιπτώσεις απλά χαρτάκια τα οποία έμοιαζαν με απόδειξη. Φέτος, διαπιστώθηκε ότι γίνεται έκδοση αποδείξεων μόνον από τα POS, οι οποίες πιστοποιούν τη συναλλαγή με την τράπεζα, αλλά δεν υποκαθιστούν την κανονική απόδειξη. Αυτό γιατί το POS δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή επομένως η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά τη συναλλαγή στην κάρτα, η εφορία όμως δεν θα μάθει ποτέ- παρά μόνο αν γίνει έλεγχος- ότι εισπράχθηκαν χρήματα χωρίς να φαίνεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ.

 

Έτσι, εκεί που ορισμένοι έβαζαν στην τσέπη ΦΠΑ 16% με την πλαστή απόδειξη πέρυσι, φέτος «τσεπώνουν» 24% με όχημα την απόδειξη από το POS.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών, παραμένουν και αυτοί που αποφεύγουν συστηματικά να εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές που γίνονται με μετρητά.

 

Ενδεικτική είναι μια υπόθεση που ανακάλυψε η Οικονομική Αστυνομία σε καφέ-μπαρ στη Μύκονο. Όταν οι ελεγκτές έλεγξαν το μηχανάκι POS είδαν ότι έχουν γίνει συναλλαγές με κάρτες συνολικής αξίας 730 ευρώ. Στη διασταύρωση όμως των στοιχείων με τις εκδοθείσες αποδείξεις για τις πληρωμές με κάρτα διαπιστώνουν ότι έχει εκδοθεί μια και μόνη απόδειξη αξίας 87 ευρώ και απευθείας κάνουν την αφαίρεση. Το αποτέλεσμα είναι 643 ευρώ χωρίς απόδειξη, στα οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 124 ευρώ.

 

Ως αποτέλεσμα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε πιο αυστηρά μέτρα και όπως προκύπτει από χθεσινή απόφαση του Γ. Πιτσιλή, σε επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή ανεξαρτήτως πλήθους αποδείξεων εφόσον δεν έχουν εκδώσει παραστατικά για αγαθά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ, θα επιβάλλεται λουκέτο 48 ωρών.

 

Με την απόφαση Πιτσιλή οι εντολές για σφράγισμα επιχειρήσεων για 48 ώρες, θα εκδίδονται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ, στη συνέχεια θα γνωστοποιούνται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και με τη συνδρομή της αστυνομίας θα τοποθετείται στη συνέχεια ειδική ταινία στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Στην ταινία θα αναγράφεται ότι η εγκατάσταση «σφραγίστηκε μέχρι (ημερομηνία και ώρα) βάσει της με αριθμό...Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του νόμου 2523/1997, όπως ισχύει». Στον υπόχρεο φορολογούμενο θα επιδίδεται αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας ενώ παράλληλα θα επιβάλλονται και τα πρόστιμα των 250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων τα οποία σε περίπτωση υποτροπής μπορούν έως και να τετραπλασιαστούν.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:54 - 02 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.