• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ΟΑΕΕ: Χάνουν την προσωρινή σύνταξη όσοι εμφανίζουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ

14:16 - 10 Αυγ 2016 | Οικονομία
«Φρένο» στην είσπραξη των προσωρινών συντάξεων, ακόμα και των κατά 38% μειωμένων, για συνταξιούχους με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ βάζει η νέα εγκύκλιος του Οργανισμού για τις προϋποθέσεις χορήγησης και τα ποσά της νέας προσωρινής σύνταξης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για όσους συνταξιούχους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου, δηλαδή πριν από τις 12/5/2016, εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου του ν. 3996/2011 (άρθρο 38).

 

Όπως γράφει η Ημερησία, ούτε την «κουρεμένη» έως 38% (μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού) προσωρινή σύνταξη δεν θα μπορούν να λάβουν όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ (15.000 ευρώ κύρια οφειλή + 5.000 ευρώ προσαυξήσεις) ακόμη κι αν έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το «απαγορευτικό» βάζει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για τις προϋποθέσεις χορήγησης και τα ποσά της νέας προσωρινής σύνταξης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο προσωρινή σύνταξη δικαιούνται όσοι έχουν οφειλή μόνο από αναγνώριση πλασματικών χρόνων και εφόσον εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης (η εξαγορά του χρόνου θα γίνεται τμηματικά με παρακράτηση του σχετικού ποσού από τη σύνταξη του δικαιούχου).

 

Η προσωρινή σύνταξη, που θα κυμαίνεται από 384 έως 768 ευρώ, θα χορηγείται σε υποψήφιους συνταξιούχους όλων των κατηγοριών (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) οι οποίοι:

 1. Δεν έχουν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές κατά την υποβολή της αίτησης για σύνταξη.
 2. Είχαν μεν ληξιπρόθεσμη οφειλή κατά την αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά στη συνέχεια την εξόφλησαν.
 3. Έχουν οφειλή μόνο από αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Για ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα υπάρξουν νέες οδηγίες, αφού προηγουμένως το υπουργείο Εργασίας προσδιορίσει τον τρόπο παρακράτησης οφειλών από την προσωρινή και την οριστική σύνταξη.

Δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης είναι οι:

 1. οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που υποβάλλουν αίτημα απονομής σύνταξης γήρατος,
 2. οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που υποβάλλουν αίτημα απονομής σύνταξης αναπηρίας,
 3. τα μέλη οικογενείας που υποβάλλουν αίτημα απονομής σύνταξης θανάτου ασφαλισμένου (ή συνταξιούχου που λαμβάνει προσωρινή σύνταξη).

Όλοι οι παραπάνω δικαιούνται προσωρινή σύνταξη εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (π.χ. όρια ηλικίας, απαιτούμενες κατά περίπτωση χρονικές προϋποθέσεις, ποσοστό αναπηρίας). Η απόφαση προσωρινής σύνταξης εκδίδεται εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

 

Το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά ποσοστό 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που προβλέπεται για την πλήρη σύνταξη. Για τον ΟΑΕΕ, αφορά τους νέους ασφαλισμένους με ανώτατη μείωση τα 60/200.

Στις περιπτώσεις αιτήσεων για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ισχύουν τα εξής:

 • σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, δεδομένου ότι πρόκειται να λάβουν το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης, θα χορηγείται πλήρες το ποσό της προσωρινής που θα υπολογιστεί,
 • σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99%, δεδομένου ότι πρόκειται να λάβουν το 75% της εθνικής σύνταξης, αντίστοιχα θα χορηγείται το 75% της προσωρινής σύνταξης που προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω,
 • σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99%, δεδομένου ότι πρόκειται να λάβουν το 50% της εθνικής σύνταξης, αντίστοιχα θα χορηγείται το 50% της προσωρινής σύνταξης που προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Η προσωρινή σύνταξη λόγω θανάτου, όπως διαμορφώνεται με τις νέες ρυθμίσεις, χορηγείται σε ποσοστό 50%. Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων μελών σύμφωνα με τα ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 10 Αυγ 2016
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman