ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Θετική έκπληξη από το ελληνικό ΑΕΠ

13:12 - 12 Αυγ 2016 | Οικονομία
FT: Θετική έκπληξη από το ελληνικό ΑΕΠ
Για αύξηση-έκπληξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times.

Η εφημερίδα μεταδίδει ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση 0,3% στην οικονομική παραγωγή το β' τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωση κατά 0,2%.

Παράλληλα αναθεώρησε τα στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, από συρρίκνωση 0,5% σε συρρίκνωση 0,1%.

 

Η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, όμως τα στοιχεία ήταν πολύ καλύτερα από την πτώση 1,8% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι και την ύφεση 1,3% που ανακοινώθηκε το α' τρίμηνο (σε ετήσια βάση), σημειώνει το δημοσίευμα.

 

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η επέκταση της οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο διαμορφώνεται στο 180% του ΑΕΠ. Τον Μάιο, η Ελλάδα έκλεισε μια ευρεία συμφωνία με τους πιστωτές της (πάλι) και η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεψε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το β' εξάμηνο του έτους, καθώς η χώρα λαμβάνει τις δόσεις από το δάνειο διάσωσης.

 

Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 30% από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008, όμως οι παρατηρητές αισιοδοξούν πως πλέον είναι ορατή η ανάκαμψη. Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί περιμένουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ετήσια ανάπτυξη του χρόνου, αν και δεν υπάρχει συμφωνία ως προς τον ρυθμό της όποιας αύξησης.

 

Σε μια «μεγάλη μέρα» για τα ευρωπαϊκά στοιχεία του ΑΕΠ, η Γερμανία και η Ουγγαρία επίσης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, όμως τα απογοητευτικά στοιχεία από Ιταλία, Πολωνία και Πορτογαλία οδηγούν χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.