ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SETE Intelligence: Το βασικότερο στήριγμα της απασχόλησης ο τουρισμός

12:22 - 25 Αυγ 2016 | Οικονομία
Το μεγαλύτερο «ανάχωμα» στην ανεργία είναι ο τουρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΝΑΗ που δημοσιοποιεί στο ενημερωτικό του δελτίο το SETE Intelligence. Βάσει ισοζυγίου (+/-) ροών απασχόλησης στο σύστημα Εργάνη καταγράφεται ότι το 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουάριου-Ιουλίου 2016 στο σύνολο της οικονομίας οφείλεται στον τουρισμό (33,6% εστίαση, 49,1% καταλύματα).

Για τον Ιούλιο: η αύξηση στην εστίαση και στα καταλύματα υπερέβη την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας κατά 52%.

 

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα στοιχεία του περυσινού Ιουλίου (1ος μήνας εφαρμογής των capital controls), όπου ο τουρισμός είχε αύξηση της απασχόλησης ενώ το σύνολο της οικονομίας είχε μείωση.

 

Επίσης, σύμφωνα με το SETE Intelligence θετικά είναι τα στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις στη χώρα, καθώς τον Ιούλιο κατεγράφη αύξηση κατά 9% στα περιφερειακά αεροδρόμια και 9,6% στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, χάρη στη βελτίωση των κρατήσεων last minute. Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος – Ιούλιος), οι αντίστοιχες μεταβολές διαμορφώθηκαν στο 6,7% και στο 5,6%.

 

Όσον αφορά τις οδικές αφίξεις, σε επίπεδο Ιουλίου, εμφάνισαν αύξηση κατά 1,6% ενώ αντίθετα, σε επίπεδο επταμήνου, σημείωσαν πτώση κατά 4,8%.

 

Σε απόλυτους αριθμούς, κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του έτους, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 556.000 ταξιδιώτες, ενώ οι οδικές αφίξεις περιορίστηκαν κατά 307.000 ταξιδιώτες.

 

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, η συνολική θετική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων κάλυψε σημαντικές επιμέρους διαφοροποιήσεις - με σημαντικότερη όλων την πολύ μεγάλη πτώση των αφίξεων στα νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές: Μυτιλήνη (-62,7%), Σάμος (-29,7%) και Κως (-15,9%).

 

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το πρώτο εξάμηνο, παρατηρήθηκε μείωση των αφίξεων κατά -1,6%, η οποία συνοδεύτηκε από μείωση των εσόδων κατά -5,8%. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η απώλεια μεριδίου της Ελλάδας σε παραδοσιακές αγορές τους πρώτους μήνες του έτους, η μείωση της διάρκειας των ταξιδιών και ο περιορισμός της δαπάνης λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και της διεθνούς αστάθειας.

 

Στις θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό περιλαμβάνονται:

  • η ανακοίνωση δρομολογίου Low Cost από την Σιγκαπούρη για το καλοκαίρι 2017,
  • η ανακοίνωση ότι η Κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ - Olayan - Dogus είναι «Προτιμητέος Επενδυτής» για την αγορά του ξενοδοχείου Χίλτον Αθηνών (508 δωμ.),
  • το άνοιγμα ενός νέου ξενοδοχείου (Athens Avenue, 94 δωμ.) στην Αθήνα

Καταλήγοντας, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι «σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, οι κρατήσεις last minute μπορεί να δώσουν ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, πλην όμως με μειωμένη τουριστική δαπάνη».

 

Γιώργος Αλεξάκης

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 25 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.