ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ατζέντα των Eurogroup και Ecofin

13:57 - 07 Απρ 2006 | Οικονομία
Στη συνεδρίαση του Eurogroup και του άτυπου Ecofin (7-8 Απριλίου) καθώς και στην έβδομη ευρωασιατική σύνοδο (ASEM) των υπουργών Οικονομίας (8-9 Απριλίου) θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος αναχώρησε σήμερα για τη Βιέννη.
Η ημερήσια διάταξη των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin έχει ως εξής: Α. Συμβούλιο Eurogroup 1. Οικονομική κατάσταση. Προετοιμασία της εαρινής συνάντησης της Ομάδας G7.
Θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση, με έμφαση στις ανισορροπίες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σύμφωνα με την έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συζήτηση θα αποσκοπεί στον καθορισμό των βασικών μηνυμάτων του Eurogroup στην προσεχή συνάντηση της Ομάδας G7 στην Ουάσιγκτον. 2. Διεύρυνση της Ευρωζώνης.
Θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την διεύρυνση της Ευρωζώνης. Β. Συμβούλιο Ecofin 1. Φορολογία κερδών επιχειρήσεων
Θα συζητηθεί η δυνατότητα εφαρμογής κοινής βάσης για τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ενδοκοινοτικό επίπεδο. Για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις χώρες-μέλη. 2. Μέθοδοι Εργασίας του Συμβουλίου Ecofin
Θα παρουσιαστεί προς συζήτηση στο Συμβούλιο κείμενο προτάσεων της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, που αφορούν τόσο τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης όσο και την οργάνωση των συζητήσεων. 3. Τρέχουσα οικονομική κατάσταση και θέματα προϋπολογισμού
Θα συζητηθεί η κατάσταση της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ε.Ε. 4. Σταθερότητα των Χρηματοπιστωτικών Αγορών. (α) Εποπτική σύγκλιση και σταθερότητα
Το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να δώσει ώθηση στo συντονισμό των εποπτικών δράσεων των αγορών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (τραπεζικών, ασφαλιστικών, χρηματιστηριακών). (β) Διαχείριση κρίσεων (σύντομη αναφορά στην πρώτη άσκηση προσομοίωσης για την αντιμετώπιση χρηματοπιστωτικών κρίσεων)
Σε κοινοτικό επίπεδο, η πρώτη άσκηση προσομοίωσης για την αντιμετώπιση χρηματοπιστωτικών κρίσεων γίνεται από τις 5 έως 7 Απριλίου 2006 στην Φρανκφούρτη και στο Ecofin θα γίνει συνοπτική ενημέρωση για τα αποτελέσματά της. 5. Προετοιμασίες για την Εαρινή Συνάντηση των Οργανισμών του Bretton Woods: (α) Δήλωση της Προεδρίας της ΕΕ για την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η προεδρία της ΕΕ θα απευθύνει δήλωση προς την εαρινή σύνοδο της Διεθνούς Νομισματικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (IMFC) στην Ουάσιγκτον (22/4/2006). Η δήλωση αναμένεται να καλύψει την τρέχουσα οικονομική συγκυρία αλλά και να αναφερθεί στις προτάσεις που έχουν τεθεί από τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναθεώρηση της ενδιάμεσης στρατηγικής του. (β) Πιθανή αναθεώρηση ποσοστώσεων Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η σύνοδος του ΔΝΤ θα εξετάσει την αναθεώρηση των ποσοστώσεων συμμετοχής στο ΔΝΤ, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις οικονομικές δυνατότητες των κρατών – μελών του. 6. Προκλήσεις της Παγκοσμιοποίησης.
Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα ακόλουθα κύρια σημεία:
(α) Ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ευρώπης για την εγκατάσταση επιχειρήσεων και για επενδύσεις, ξένες και εγχώριες.
(β) Διασφάλιση δικαιότερης κατανομής μεταξύ των πολιτών του οφέλους και του κόστους προσαρμογής από την παγκοσμιοποίηση.
(γ) Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη χάραξη επιπλέον κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με την κοινωνική ευθύνη των εταιριών που ενεργοποιούνται σε διεθνές επίπεδο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.