ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινούν κατασχέσεις και για μικροοφειλέτες!

08:15 - 06 Σεπ 2016 | Οικονομία
Ξεκινούν κατασχέσεις και για μικροοφειλέτες!
Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν τώρα και οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν στο εξής και εκείνοι τον κίνδυνο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων, ενοικίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν πλέον αναδειχθεί σε βασικό μοχλό άσκησης πίεσης σε όσους οφειλέτες δεν πληρώνουν τις οφειλές τους. Να σημειωθεί ότι η ΓΓΔΕ έχει επιβάλλει μέχρι τον Ιούλιο αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε 774.282 οφειλέτες του δημοσίου.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, κάθε εργάσιμη ημέρα επιβάλλονται πλέον κατά μέσο όρο 800 κατασχέσεις!

 

Τώρα όμως στο στόχαστρο μπαίνουν και οι μικροοφειλέτες, καθώς είναι και οι περισσότεροι. Υπολογίζεται από στελέχη της ΓΓΔΕ ότι το 84% των οφειλετών χρωστά στην εφορία μη ρυθμισμένα ποσά έως 3.000 ευρώ.

 

Οι κατασχέσεις, λοιπόν, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και σε αυτήν την κατηγορία οφειλετών, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι η... περίοδος χάριτος τελείωσε.

 

Μάλιστα, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται να εφαρμόσει και το μέτρο των προληπτικών κατασχέσεων σε ειδικές περιπτώσεις.

 

Ειδικότερα, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, προβλέπει:

  • Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές. Το μέτρο εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για λουκέτο και στοχεύει για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου κυρίως με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
  • Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων - πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.
  • Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο
  • Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων - βεβαίωσης οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί βέβαια ότι, εν τω μεταξύ, οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις γίνονται όλο και περισσότεροι. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν μόνο τον Ιούλιο κατά 125.590 και έτσι τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες έφθασαν σε 4.128.962 στο τέλος Ιουλίου από 4.003.372 στο τέλος Ιουνίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.