ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για «τεχνικές συζητήσεις»

14:01 - 12 Σεπ 2016 | Οικονομία
Στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για «τεχνικές συζητήσεις»
Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα Οικονομίας, Annika Breidthardt.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα, απάντησε πως πρόκειται για μία αποστολή «τεχνικού» χαρακτήρα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα τεθεί, επίσης, επί τάπητος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και αποτελεί «μέρος της συνεχιζόμενης, στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας».

 

Ωστόσο, η κ. Breidthardt δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να δώσει «λεπτομέρειες» για το περιεχόμενο των συζητήσεων, σημειώνοντας τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, για την Ελλάδα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στην Μπρατισλάβα την περασμένη Παρασκευή.

 

Σήμερα ξεκινά «σπριντ» για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

 

«Αγώνα δρόμου» για την εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτουμένων ξεκινά σήμερα η κυβέρνηση, ενόψει του EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

 

Μάλιστα, σήμερα ξεκινούν οι πρώτες επαφές των επικεφαλής των δανειστών με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως μετάδιδε και νωρίτερα το reporter.gr.

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα από τη λίστα των 15 προαπαιτούμενων έχουν κλείσει μόλις δύο (αξιολόγηση Δ.Σ. τραπεζών και στελέχωση της αρχής εσόδων).

 

Το πρώτο ραντεβού έχει κλειστεί για τις 3.30 μετά το μεσημέρι, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να συζητά θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς ενώ στις 4.30 ακολουθεί συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για θέματα που αφορούν στη στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και μια σειρά εκκρεμοτήτων σε αποκρατικοποιήσεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί (π.χ Ελληνικό) ή βρίσκονται στα σκαριά (π.χ Εγνατία).

 

Αναλυτικά η λίστα με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα:

 

Αποκρατικοποιήσεις

 

Επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.

Προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού.

Μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ: ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΕΑΒ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ.

Μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.

 

Ενέργεια

 

Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

 

Ασφαλιστικά

 

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπαγγελματίες που εδρεύουν σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν την καταβολή χαμηλότερων εισφορών για τον κλάδο υγείας.

Αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:11 - 12 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.