ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΕΠΥ: Προτάσεις για αναθέρμανση του κλάδου κατασκευής πισίνων

21:30 - 14 Σεπ 2016 | Οικονομία
ΣΕΕΠΥ: Προτάσεις για αναθέρμανση του κλάδου κατασκευής πισίνων
Ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή πισίνων μικρών διαστάσεων, εκλογίκευση του κόστους έκδοσης των αδειών, καθώς και μείωση των προστίμων νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Σύλλογος Ελληνικών Επιχειρήσεων Πισίνας και Υδρομασάζ (ΣΕΕΠΥ), ώστε να αναθερμανθεί ένας κλάδος της οικονομίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση, με αποτέλεσμα την πτώση της δραστηριότητάς του μέχρι και 70%, τις απολύσεις προσωπικού και το κλείσιμο επιχειρήσεων.
Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΥ, και πρόεδρος της αντίστοιχης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (EUSA - Εuropean Swimming Pool and Spa Associations), κ. Ανδρέας Πετρίδης, η κατασκευή μιας κολυμβητικής δεξαμενής για ιδιωτική ή τουριστική χρήση, έχει έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού δίνει αντικείμενο δραστηριότητας σε πολλούς συναφείς τεχνικούς τομείς, αλλά και ανάσα στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από την ύφεση.
 
Σε ότι αφορά ειδικότερα το ζήτημα της αδειοδότησης, ο ΣΕΕΠΥ ζητεί από το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο τη θεσμοθέτηση μιας γρήγορης, οικονομικότερης και απλούστερης διαδικασίας έγκρισης των προβλεπόμενων εργασιών, με άδεια μικρής κλίμακας, εφόσον πρόκειται για την κατασκευή πισίνας κάθε είδους για ιδιωτική χρήση ή για κοινόχρηστη χρήση σε τουριστικά καταλύματα, με μέγιστη επιφάνεια νερού 72 τ.μ. και όγκου νερού έως 120 κυβικά μέτρα.
 
Η υλοποίηση του ανωτέρω μέτρου, που σήμερα ισχύει μόνον για ορισμένου τύπου προκατασκευασμένες  πισίνες με μέγιστη επιφάνεια τα 50 τ.μ., θα εναρμονίσει το εθνικό πλαίσιο με το αντίστοιχο κοινοτικό και θα οδηγήσει σε αύξηση των νόμιμων κατασκευών κολυμβητικών δεξαμενών, στην αναθέρμανση του κατασκευαστικού/οικοδομικού κλάδου, στην ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων, στη μείωση των εισαγωγών υλικών κατασκευής, καθώς και στην ποιοτική αναβάθμιση και αύξηση του κύκλου εργασιών μικρών τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών κατοικιών. 
 
Για μεγαλύτερες πισίνες ο ΣΕΕΠΥ ζητεί εκλογίκευση του κόστους αδειοδότησης. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει το κόστος της άδειας να υπολογίζεται επί ενός προϋπολογισμού που θα εξάγεται με χρήση μιας ενιαίας τιμής βάσης, η οποία θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, είτε ανά τετραγωνικό μετρό επιφανείας νερού είτε με το κυβικό μέτρο όγκου νερού. Σήμερα το κόστος της άδειας υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται στα επίπεδα των 6.000 έως 8.000 ευρώ για μια οικιακή πισίνα 30 έως 60 τ.μ, καθιστώντας απαγορευτική κάθε σχετική ιδιωτική επένδυση.
 
Τέλος, σε ότι αφορά το πρόστιμο νομιμοποίησης μιας αυθαίρετης πισίνας, ιδιωτικής ή και τουριστικής χρήσης, ο ΣΕΕΠΥ προτείνει την εκλογίκευσή του, ώστε μια παράνομη κατασκευή να μπορεί να νομιμοποιείται με ένα εφάπαξ πρόστιμο, ανάλογα με το μέγεθος της επιφανείας της.
 
Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΕΕΠΥ, τα πρόστιμα θα πρέπει να μειωθούν στα 500 ευρώ για πισίνες επιφανείας μέχρι 60 τ.μ., 1000 ευρώ για πισίνες επιφανείας μέχρι 80 τ.μ. και 2000 ευρώ για πισίνες επιφανείας πάνω από 80  τ.μ.. Η προσαρμογή των προστίμων σε αυτά τα επίπεδα θα οδηγήσει σε αύξηση των νόμιμων κατασκευών κατά 50.000 έως 100.000, σε τόνωση των εσόδων του δημοσίου, στην ενίσχυση των εργασιών του κλάδου σχετικών με την προμήθεια χημικών και τις εργασίες συντήρησης από νόμιμες εταιρείες, καθώς και στην ομαλοποίηση γενικότερα της αγοράς.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.