ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

08:39 - 15 Σεπ 2016 | Οικονομία
Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Μεγάλη απόσταση χωρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των θεσμών σχετικά με το θέμα της διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Καταρχάς οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι η διαδικασία διευθέτησης των χρεών θα είναι εξωδικαστική και συνολική, αλλά παραμένει ανοιχτό το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί, καθώς και το ποσοστό του κουρέματος των χρεών των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, διαφωνία υπάρχει στο αν το ποσοστό κουρέματος θα είναι ενιαίο για το σύνολο των πιστωτών, ή αν θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το βαθμό ανοίγματος του κάθε πιστωτή. Επίσης, διαφωνία υπάρχει και στην πρόταση του υπουργείου Οικονομίας για κούρεμα κύριων οφειλών στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τόσο οι δανειστές, όσο και το υπουργείο Οικονομικών, διαφωνούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κρίνοντας ότι το κούρεμα θα αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις.

 

Παράλληλα, απόσταση υπάρχει και όσον αφορά στις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη ώστε να χαρακτηριστεί μία επιχείρηση βιώσιμη. Οι δανειστές προτείνουν να λαμβάνονται υπόψη μόνο τα οικονομικά κριτήρια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, όπως π.χ η συμβολή της επιχείρησης στην απασχόληση.

 

Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς τον βαθμό προστασίας των υπαλλήλων που θα αποφασίζουν το ύψος της διαγραφής χρεών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προτείνει ο βαθμός προστασίας των υπαλλήλων αυτών και ειδικά των τραπεζικών να είναι περιορισμένος ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα κρούσματα διαφθοράς. Αντίθετα οι δανειστές ζητούν οι υπάλληλοι αυτοί να έχουν διευρυμένη προστασία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.