ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Τον Ιούνιο 2017 σταματούν οι χρεώσεις roaming

15:16 - 21 Σεπ 2016 | Οικονομία
Κομισιόν: Τον Ιούνιο 2017 σταματούν οι χρεώσεις roaming
Τη χρυσή τομή ανάμεσα στις εξαγγελίες για κατάργηση των χρεώσεων roaming εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πιέσεων που ασκούσαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις από συνδρομητές που θα εγγράφονταν σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κοινοτικών χωρών με χαμηλότερες χρεώσεις ανακοίνωσε πως βρήκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το Κολλέγιο των Επιτρόπων συζήτησε μια αναμορφωμένη πρόταση για το roaming με στόχο την κατάργηση των χρεώσεων τον Ιούνιο του 2017. Οπως υποστηρίζουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα προσέγγιση δεν θα υπάρχουν όρια με βάση το χρόνο ομιλίας ή τον όγκο των δεδομένων που θα κατεβάζουν όταν βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή το νέο πλαίσιο "προσφέρει έναν ασφαλή μηχανισμό για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών έναντι πιθανών καταχρήσεων".

Ο νέος μηχανισμός λαμβάνει υπόψη τον τόπο κατοικίας του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας, αλλά και την περιόδο που μένει σε άλλα κράτη - μέλη λόγω σπουδών, προσωρινής εργασίας, ταξιδιού, κλπ. Για παράδειγμα, ένας σπουδαστής που είναι για κάποιους μήνες σε άλλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο μέσω προγράμματος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πακέτο συνδρομής που είχε στη χώρα μόνιμης κατοικίας χωρίς περιορισμούς και πρόσθετες χρεώσεις. Το ίδιο και εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται για πολλές εβδομάδες εκτός της χώρας τους.

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να υιοθετήσει την τελική πρόταση στις 15 Δεκεμβρίου, αφού λάβει γνωμοδότηση από την BEREC, τον φορέα που εκπροσωπεί τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές στις τηλεπικοινωνίες, τα κράτη - μέλη και άλλους φορείς ή επιχειρήσεις.

Με το νέο κανονισμό, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να εντοπίζουν όσους κάνουν κατάχρηση του roaming π.χ. όταν διαπιστώνουν πως οι περισσότερες κλήσεις έχουν γίνει εκτός της χώρας προέλευσης ή όταν εντοπίζουν κάρτες SIM που χρησιμοποιούνται ειδικά εκτός της χώρας που μένει μόνιμα ένας χρήστης.Αν εντοπιστούν καταχρήσεις και αφού ενημερωθούν οι χρήστες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να χρεώνουν για το roaming. Η Κομισιόν προτείνει χρέωση που δεν θα ξεπερνά τα 0,04 ευρώ ανά λεπτό και ανά κλήση, τα 0,01 ευρώ ανά SMS και τα 0,0085 ευρώ ανά MB.

Η πρόταση προβλέπει και άλλους "αμυντικούς μηχανισμούς" για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς και για τους χρήστες που θεωρούν πως αδίκως χρεώνονται με roaming.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.