ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «θέλω» του ΔΝΤ για αφορολόγητο, συντάξεις, ασφαλιστικό και μεταρρυθμίσεις

15:20 - 23 Σεπ 2016 | Οικονομία
Τα «θέλω» του ΔΝΤ για αφορολόγητο, συντάξεις, ασφαλιστικό και μεταρρυθμίσεις
Μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση χρέους επί «ρεαλιστικών παραδοχών», ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω της Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στα «θέλω» του ΔΝΤ στάθηκε η κ. Βελκουλέσκου, επαναλαμβάνοντας το αίτημα να μειωθεί το αφορολόγητο όριο αλλά και να μειωθούν οι υφιστάμενες συντάξεις καθώς κρίνει ότι η μεταρρύθμιση είναι διαγενεακά άδικη. «Κλείσαμε τη διαβούλευση του άρθρου 4 μέσω της οποίας είχαμε σειρά επαφών όχι μόνο με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και με διάφορους φορείς όπως εκπρόσωποι συνδικάτων, ενώσεων» σημείωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

 

Να αναφερθεί, ότι το αφήγημα που παρουσίασε η Ντ. Βελκουλέσκου συνοψίζεται στην ανάγκη να μειωθούν οι υφιστάμενες παροχές στους συνταξιούχους προκειμένου να γίνει δικαιότερο το σύστημα και να υπάρξουν πόροι για χρηματοδότηση των αδύναμων.

 

Παράλληλα εισηγείται μείωση του αφορολόγητου για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Με τον τρόπο αυτό θα αρθούν τα αντικίνητρα που σήμερα οδηγούν σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

 

Στα εργασιακά έκανε λόγο για την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, η οποία περνά μέσα και από τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και την υιοθέτηση «βέλτιστων πρακτικών» στις συλλογικές συμβάσεις.

 

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ επανέλαβε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους «επί ρεαλιστικών εκτιμήσεων» στις οποίες όπως είπε δεν περιλαμβάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που είναι ανέφικτος μακροπρόθεσμα.

 

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στην Ελλάδα, όπως για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, αλλά με πολύ σημαντικό κοινωνικό κόστος.

 

Υπήρξαν πολλά σοκ τα οποία συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα και την αδυναμία των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

 

Όμως παραμένουν σημαντικά εμπόδια τα οποία βλάπτουν τις πιθανότητες ανάκαμψης. Για φέτος βλέπουμε σταθεροποίηση. Για του χρόνου υπάρχουν πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας αν προχωρήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

 

Εντοπίζουμε υψηλούς κινδύνους (high risks) σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Την τελευταίο χρόνο πράγματι προχώρησαν πολλές εξ'

αυτών, αλλά παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες», τόνισε η Ντ. Βελκουλέσκου.

 

Τέσσερα προβλήματα εντοπίζει το ΔΝΤ

 

* Το πρώτο συνδέεται με τη δομή των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την εξισορρόπηση των ελλειμμάτων και την υψηλή φορολογία.

* Το δεύτερο με τους ισχνούς ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, όπως τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

* Το τρίτο με τα εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

* Το τέταρτο με το μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος.

 

«Προτείνουμε μια σειρά μέτρων»

 

«Πράγματι όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά υπήρξαν πρωτοβουλίες τον τελευταίο χρόνο στα μέτωπα της φορολογίας εισοδήματος, του ΦΠΑ, των συντάξεων και αλλού. Όμως θεωρούμε πως χρειάζονται αλλαγές στο μείγμα της φορολογικής πολιτικής ώστε να είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη. Δε ζητάμε περισσότερη λιτότητα, αλλά λιγότερη!», τόνισε η κ. Βελκουλέσκου.

 

Στήριξη του κράτους πρόνοιας και της παροχής κάποιων υπηρεσιών του δημοσίου που βρίσκονται πλέον σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο, είναι ο στόχος,

υποστήριξε η Ν. Βελκουλέσκου.

 

«Παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό παραμένουν μεγάλα ρίσκα και προβλήματα. Το βάρος των μεταρρυθμίσεων έπεσε κυρίως στους υφιστάμενους εργαζόμενους. Αυξήθηκαν οι εισφορές και οι συντάξεις που θα πάρουν θα είναι μικρότερες», τόνισε η κ. Βελκουλέσκου.

 

«Οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι είχαν περιορισμένες μειώσεις και αυτό δεν βοηθά στην διαγενεακή ισορροπία του συστήματος. Χρειάζεται μείωση υφιστάμενων συντάξεων. Παράλληλα θα πρέπει να στηριχθούν οι αδύναμοι», τόνισε.

 

«Σε ό,τι αφορά τους φόρους έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με εναρμόνιση του ΦΠΑ μεταξύ άλλων. Οι συντελεστές έγιναν πολύ υψηλοί και πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί επιπλέον ρίσκα γιατί δημιουργεί αντικίνητρα να μπει κάποιος στην αγορά. Γι' αυτό βλέπουμε να συνεχίζονται φαινόμενα όπως το λαθρεμπόριο.

 

Πρέπει να δοθούν μεσοπρόθεσμα κίνητρα για να ενταχθεί κάποιος στην αγορά», είπε η κα Βελκουλέσκου.

 

«Υπάρχουν μεγάλες εξαιρέσεις από τους φόρους με το αφορολόγητο. Περίπου το 50% δεν πληρώνει φόρους. Είναι άδικο και έτσι δεν δημιουργούνται πόροι για να στηριχθούν οι αδύναμοι», υποστήριξε και επανέλαβε ότι «θέλουμε χαμηλότερους συντελεστές και διεύρυνση φορολογικής βάσης».

 

«Η δημοσιονομική προσπάθεια πρέπει να συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις στην ΓΓΔΕ, η ανεξαρτητοποίηση της οποίας είναι σημαντικό βήμα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να γίνει σαφές ότι δεν γίνεται ανεκτή αυτή η κατάσταση. Εχουν γίνει πράγματα και ενθαρρύνουμε να γίνουν περισσότερα», σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 23 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.