ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια κρύο μια ζέστη οι δείκτες για την οικονομία

11:18 - 03 Οκτ 2016 | Οικονομία
Μια κρύο μια ζέστη οι δείκτες για την οικονομία
«Σκωτσέζικο ντους» είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για την οικονομία, με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ που δείχνουν ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης να έρχονται σε αντίθεση με τα όσα αποτυπώνει η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποίησης. Ενισχυτικά του αρνητικού κλίματος είναι άλλωστε και τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρήσεις που βάζουν «λουκέτο» βαίνουν αυξανόμενες και ξεπερνούν όλο και περισσότερο αυτές που ανοίγουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΙΟΒΕ, καταγράφεται μια μικρή βελτίωση προσδοκιών σε όλους τους τομείς για την ελληνική οικονομία. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανακάμπτει τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο, κινούμενος στις 91,4 (από 90,9) μονάδες, σε επίδοση υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (83,8 μονάδες), στο δελτίο οικονομικής συγκυρίας που εκπονεί το ΙΟΒΕ.

 

Όπως αναφέρει το ίδρυμα, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μικρής βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και της αισθητής ανόδου στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία από τον Μάρτιο και μετά κυμαινόταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα από τα οποία σταδιακά ανακάμπτει.

 

Συνολικά, ο δείκτης καταγράφει σταδιακή ανάκαμψη των προσδοκιών μετά το κατώτατο σημείο στο οποίο είχαν φτάσει το καλοκαίρι του 2015 και αποτυπώνει επιστροφή στην κανονικότητα σε πλευρές της οικονομίας και εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής.

 

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα δεν έχει επιστρέφει στα επίπεδα που είχε φτάσει το 2014 πρέπει να αποδοθεί, κατά ένα μέρος, στις πρόσθετες πιέσεις, φορολογικές και λοιπές, που αντιμετωπίζουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

 

Από περισσότερο βραχυχρόνια άποψη, στην πλευρά των επιχειρήσεων, χωρίς να καταγράφεται κάτι αξιοσημείωτα θετικό, φαίνεται να διαμορφώνεται ένα περιβάλλον μεγαλύτερης σταθερότητας, σε σχέση με την αβεβαιότητα που υπήρχε στις αρχές τουλάχιστον του έτους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

 

Στην πλευρά των καταναλωτών, η πολύ δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ειδικότερα σε σχέση με το φορολογικό και ασφαλιστικό, φαίνεται ότι έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί ήδη από τους προηγούμενους λίγους μήνες, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο να καταγράφεται οριακή άμβλυνση της απαισιοδοξίας, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

 

Μεταποίηση: Συνεχίζεται η συρρίκνωση και τον Σεπτέμβριο

 

Ωστόσο, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται τα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση.

 

Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index – PMI) έκελισε στις 43,3 μονάδες. Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, παρότι αυξήθηκε από τις 39,1 μονάδες του Αυγούστου, η πρόσφατη τιμή εξακολούθησε να υποδεικνύει σημαντική ύφεση σε ολόκληρο τον τομέα.

 

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI ανέφερε σχετικά: «Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν ότι οι Έλληνες κατασκευαστές αντιμετωπίζουν τις σκληρές συνέπειες των συνεχιζόμενων ελέγχων κεφαλαίων οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής, δεδομένου ότι τα επίπεδα εισερχόμενων νέων εργασιών επηρεάστηκαν αρνητικά από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί σε όλη τη χώρα. Ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται πλέον κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, ενώ τα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών υποχωρούν και πάλι».

 

Αναλυτικότερα, η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο. Παρά την εξασθένηση στη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν δριμύς. Ορισμένες εταιρείες απέδωσαν τη συνολική μείωση της παραγωγής στον έλεγχο κεφαλαίων και στην περιορισμένη ζήτηση στην αγορά. Ο όγκος των νέων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησε να περιορίζεται τον Σεπτέμβριο, επεκτείνοντας τη διαδοχική περίοδο μείωσης, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2014. Τα στοιχεία του τομέα υπέδειξαν ότι οι εισερχόμενες νέες εργασίες που έλαβαν οι παραγωγοί καταναλωτικών, ενδιάμεσων και επενδυτικών αγαθών περιορίστηκαν. Επιπλέον, η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε και πάλι. Ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε κατά τη διάρκεια του μήνα, παρέμεινε ωστόσο ανάμεσα στους εντονότερους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των 16 ετών διεξαγωγής της έρευνας.

 

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η αγοραστική δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών μεταποίησης περιορίστηκε τον Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν με δριμύ ρυθμό. Οι επιχειρήσεις απέδωσαν τις μειώσεις αυτές στην έλλειψη νέων παραγγελιών και στον έλεγχο κεφαλαίων. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν περαιτέρω μείωση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών στις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας, αποδεικνύοντας την παρουσία αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού στον τομέα. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των εργαζομένων περιορίστηκε και πάλι. Τα επίπεδα στελέχωσης μειώνονται πλέον για έκτο συνεχή μήνα. Παρότι η τελευταία μείωση ήταν η βραδύτερη από τον Ιούνιο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν, ωστόσο, δριμύς. Οι μέσες τιμές εισροών που κλήθηκαν να καταβάλουν οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν και πάλι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν, εξακολουθώντας την τάση μείωσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011.

 

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα συνέδεσαν τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών πώλησης με τις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που επικρατούν στην αγορά. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν ότι οι Έλληνες κατασκευαστές αντιμετώπισαν βραδύτερους ρυθμούς παράδοσης προμηθειών.

 

Μειωμένη απόδοση των προμηθευτών καταγράφεται πλέον για δέκα συνεχείς μήνες. Σύμφωνα με μέλη της έρευνας, ο έλεγχος κεφαλαίων οδήγησε σε έλλειψη πρώτων υλών στις αποθήκες των προμηθευτών.

 

Περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν από όσες ανοίγουν

 

Αποκαρδιωτικά για την επιχειρηματικότητα είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα και το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), τα οποία δείχνουν τη συνεχιζόμενη αύξηση των «λουκέτων», καθώς και ότι η αναλογία ίδρυσης και διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2016 εμφανίζεται δυσχερέστερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 ως προς την ίδρυση και τη διακοπή της λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι συγκριτικά κατά πολύ χειρότερα από τα αντίστοιχα του ίδιου διαστήματος του 2015, ενώ ως προς το σύνολο (σ.σ. για το εννιάμηνο του 2016), οι διαγραφές, ξεπερνούν τις εγγραφές (21.654 εγγραφές – 24.330 διαγραφές). Ειδικότερα, ως προς το σκέλος των διαγραφών, τα τρία πρώτα τρίμηνα καταγράφεται αύξηση 33,35%, (24.330 κλειστές επιχειρήσεις), έναντι 18.245 την ίδια περίοδο το 2015. Οι νέες εγγραφές έχουν επίσης πληγεί, αφού σε σχέση με το 2015, μειώνονται κατά 10,41% περιοριζόμενες σε 21.657, έναντι των 24.174.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.