ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στη… φωλιά του ΔΝΤ

10:56 - 06 Οκτ 2016 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στη… φωλιά του ΔΝΤ
Με μία δύσκολη αποστολή φεύγει από την Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης πηγαίνουν στο σπίτι του ΔΝΤ, προκειμένου να μετάσχουν στη Σύνοδο του Ταμείου που διεξάγεται από αύριο.

Οι συζητήσεις και οι συναντήσεις που θα έχουν (σχεδιάζονται συναντήσεις με Λαγκάρντ, Τζακ Λιου, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ) είναι κρίσιμες, καθώς στο τραπέζι θα μπει η πορεία του προγράμματος, ο ρόλος του ΔΝΤ και φυσικά το χρέος.

Για τον υπουργό Οικονομικών είναι η αρχή ενός μίνι-μαραθώνιου καθώς αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, όπου η κυβέρνηση στοχεύει να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά με φόντο τις εκθέσεις που παρουσίασε το Ταμείο και στις οποίες χτυπά μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Από τη μια, «βλέπει» ισχυρή ανάκαμψη για την οικονομία και από την άλλη, επαναφέρει τον κίνδυνο του κόφτη, καθώς κατεβάζει τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο 0,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 0,5%).

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών. Κύκλοι του ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για τη «μόνιμη διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο χρέος και στα πρωτογενή πλεονάσματα».

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν ότι «το ΔΝΤ επέμενε ότι με τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι εφικτό να έχουμε πλεόνασμα 3,5% το 2018 και ζητούσε και άλλα μέτρα, τα οποία ουδέποτε και πάρθηκαν. Υποστήριζε ότι με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα έως 1,5%».

Το σενάριο κόφτη απορρίπτεται από την Αθήνα με βασικό επιχείρημα ότι οι στόχοι της χρονιάς έχουν πρακτικά επιτευχθεί από... πέρυσι. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.