ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι σκληροί όροι του Τόμσεν για παραμονή ΔΝΤ στο πρόγραμμα

19:25 - 07 Οκτ 2016 | Οικονομία
Οι σκληροί όροι του Τόμσεν για παραμονή ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Στον απόηχο των πληροφοριών που τον ήθελαν να έχει εισηγηθεί την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Πολ Τόμσεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία εμφανίστηκε ιδιαίτερα… απαιτητικός σε σχέση με τους όρους που θέτει το Ταμείο για να συνεχίσει τη συνεργασία του με τους υπόλοιπους θεσμούς.

Ο κ. Τόμσεν δεν επιβεβαίωσε ασφαλώς την υπάρξη επιστολής με την οποία φέρεται να εισηγείται την πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αλλά περιέγραψε τις προδιαγραφές που επιθυμεί το Ταμείο προκειμένου να συνεχίσει.

 

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη είπε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό σύστημα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για ελάφρυνση του χρέους.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι "μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα βάσει στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%, αλλά αν η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της θέλουν να συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πώς θα βγουν τα νούμερα".

 

Ερωτηθείς για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Πολ Τομσεν ανέφερε ότι αυτό θα γίνει το Δεκέμβριο όταν θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου η ετήσια έκθεση.

 

Ως προς την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας, πάντως, πως το "κούρεμα" δεν είναι η μόνη λύση.

 

Ο Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι σε περίπου δύο εβδομάδες η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη διαδικασία της β' αξιολόγησης.

 

"Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα έχουν έγκαιρη κατάληξη" σημείωσε.

 

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ζήτησε με επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ την ολική αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα ο κ. Τόμσεν απάντησε: "Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε. Δεν σχολιάζω εσωτερικές συνομιλίες, σε κάθε περίπτωση αυτές δεν γίνονται με επιστολές".

Τελευταία τροποποίηση στις 20:03 - 07 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.