ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρέχει για 4G η Ελλάδα,ενώ το 5G είναι σε τροχιά

11:49 - 11 Οκτ 2016 | Οικονομία
Τρέχει για 4G η Ελλάδα,ενώ το 5G είναι σε τροχιά
Λύση στα χρόνια προβλήματα που αφορούν στην αδειοδότηση των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας επιχειρεί το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων με την έκδοση παράτασης για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας έκδοσης αδειών από τη δημόσια διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα στο νόμο για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας περιελήφθη ρύθμιση που παρατείνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 τις προβλεπόμενες προθεσμίες για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων.


Περαιτέρω, η προθεσμία αυτή προβλέπεται πως δύναται να παραταθεί για διάστημα όχι ανώτερο των 6 μηνών με απόφαση του υπουργού Υποδομών.

Το ΥΠΟΜΕΔΙ φαίνεται να προσπαθεί να βρεθεί λύση, δίνοντας ανάσα στον κλάδο και εφαλτήριο για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς τηλεπικοινωνιών με αφορμή τη ρύθμιση.

 

Όπως αναφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 σε δίκτυα και υπηρεσίες, αν δεν σκοντάψουν ξανά στην ελληνική γραφειοκρατία.

 

Η Ελλάδα παλεύει με το 4G

 

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τα δίκτυα 4G και στοχεύουν στη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ εντός του χρονοδιαγράμματος. Όπως τονίζεται απο την αγορά απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, ενδεχομένως με την απλοποίηση των δαιδαλωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.

Το διεθνές παράδειγμα

 

Ενδεικτικό του τι συμβαίνει διεθνώς είναι το ότι το 2018 αναμένεται η πρώτη εκδοχή του δικτύου 5G από την Κίνα. Η ομάδα του υπουργείου Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Πληροφορικής της Κίνας στοχεύει ήδη από το 2020 να προβεί στην εμπορική λειτουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας εφαρμογή τους το 2022 ή το 2023. Η κινεζική κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά από το 2013 για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου παγκόσμιου προτύπου 5G, σύμφωνα με τη δήλωση της Γουάνγκ Ζιτσίν, εμπειρογνώμονα του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής, σε συνέντευξη που έδωσε στο Xinhua.

 

ΕΕ: αναπτυξιακή προϋπόθεση το δίκτυο 5G

 

Την ίδια ώρα η ΕΕ στοχεύει στην πλήρη ανάπτυξη των δικτύων 5G για κάθε κράτος μέλος της μέχρι το 2025, σύμφωνα με τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, προσπαθώντας να ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις και να ενισχύσει τον αναιμικό Ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης. Τα δίκτυα εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων αναμένεται να δημιουργήσουν 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ οι νέες επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση υπολογίζονται σε 500 δισ. ευρώ, με την αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ να εκτιμάται σε 900 δισ. ευρώ. Το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεμελιώνεται με την υλοποίηση 3 στρατηγικών στόχων ψηφιακής ανάπτυξης.

 

Συγκεκριμένα, έως το 2025 κομβικά σημεία δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα, όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, συγκοινωνιακοί κόμβοι και δημόσιες υπηρεσίες, θα πρέπει να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων. Επίσης, η στρατηγική για τις Τηλεπικοινωνίες της ΕΕ προσβλέπει στην ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων και τόσο στον αστικό ιστό όσο και στις αγροτικές περιοχές, με ταχύτητα κατεβάσματος τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία να μπορεί να αναβαθμιστεί σε Gbps. Ενδιάμεσος στόχος είναι η κάλυψη 5G να είναι εμπορικά διαθέσιμη τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 11 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.