ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μυστικός δείπνος» των θεσμών στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα

16:41 - 11 Οκτ 2016 | Οικονομία
«Μυστικός δείπνος» των θεσμών στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα
Μυστική συνάντηση για το θέμα της Ελλάδας είχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. Τι ειπώθηκε για το χρέος, την αξιολόγηση και το ΔΝΤ.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Μάριο Μπούτι (Κομισιόν) και ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM).

 

Στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος τα πιθανά σενάρια για το ελληνικό χρέος, η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και ασφαλώς ο ρόλος του ΔΝΤ από εδώ και στο εξής.

 

Στο θέμα του Ταμείου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρξε οριστική απόφαση και έτσι, παραμένει στον "αέρα" το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα ή όχι. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες πως οι πιθανότητες παραμονής του ΔΝΤ μειώθηκαν μετά τις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον.

 

Θα μπορούσε, όμως, κανείς να κρίνει πως το μέλλον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν είναι καθόλου σίγουρο, με δεδομένο το ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα πάντα με το MNI, διαπίστωσαν "πολιτικό αδιέξοδο" στο θέμα του ελληνικού χρέους.


Στη συζήτηση που έκαναν δεν κατάφεραν να βρουν τη "χρυσή τομή" και είναι δεδομένο πως παραμένουν οι διαφορές, κυρίως σχετικά με το πότε θα μπορούσε να ληφθεί μία απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι προφανές πως ΔΝΤ και Γερμανία δεν βρίσκουν σημείο επαφής στο συγκριμένο θέμα.

 

Τέλος, απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με το ΜΝΙ να επισημαίνει πως " οι πηγές της ΕΕ εκτιμούσαν ότι είναι μη ρεαλιστικό να περιμένει κανείς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το τέλος της νέας χρονιάς".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.