ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοιξε «μέτωπα» ο Στουρνάρας

08:30 - 12 Οκτ 2016 | Οικονομία
Άνοιξε «μέτωπα» ο Στουρνάρας
Η κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ είχε διάρκεια «μαραθωνίου» και έβγαλε ειδήσεις. Για τη διαπραγμάτευση, τις καταθέσεις, τις τράπεζες, τον Προβόπουλο, τον Καραμανλή και είχε για… κερασάκι τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε αντίθεση με τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν υποσχεθεί «ονόματα και διευθύνσεις», αλλά τελικά περιορίστηκαν σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, η κατάθεση Στουρνάρα είχε… ζουμί. 

 

Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε επί ώρες τις ερωτήσεις των βουλευτών και δεν απέφυγε να μιλήσει με ονόματα. Παρουσίασε τη δική του οπτική για μία σειρά από σημαντικά ζητήματα. Για το πώς φτάσαμε στην κρίση, τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, τα capital controls… Όπως είναι φυσικό άνοιξε "μέτωπα" και αναμένεται συνέχεια!

 

Βολές κατά Προβόπουλου – Καραμανλή

 

Με «το καλημέρα σας», ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έβγαλε ειδήσεις εξαπολύοντας βολές εναντίον των κυβερνήσεων της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή, ενώ άφησε αιχμές και κατά του προκατόχου του, Γιώργου Προβόπουλου.

 

«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους» συνόψισε  ο Κεντρικός Τραπεζίτης για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

 

Σε ερώτηση σχετικά με την Τράπεζα Αττικής και όσα κατέθεσε προ ημερών ο Γιώργος Προβόπουλος, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός:

 

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα. Ο κ.  Προβόπουλος παρά τα όσα λέει δεν με ενημέρωσε ποτέ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών για την τράπεζα Αττικής. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστολή του. Κοίταξα στα αρχεία μου», είπε.

Μπορεί αργότερα να απέσυρε βέβαια τα «ψυχολογικά προβλήματα», λέγοντας πως το είπε ως αστείο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την άποψή του περί ευθυνών του τότε Διοικητή της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής.

 

Αποκαλύψεις για Βαρουφάκη, αιχμές για Τσίπρα

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αφήγηση Στουρνάρα για την περίοδο της διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη, το δημοψήφισμα και τα capital controls.

 

Ο Διοικητής της ΤτΕ κατηγόρησε ευθέως τον τότε υπουργό Οικονομικών πως φέρει την ευθύνη για τη μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Είπε πως προσπάθησε να μεταπείσει την ΕΚΤ, αλλά κάτι τέτοιο, όπως λέει ήταν αδύνατο, καθώς ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών εξέφραζε τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, αν θεωρεί πως η Τράπεζα της Ελλάδας έκανε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αποτραπεί η εκροή των καταθέσεων και τότε ο διοικητής της ΤτΕ "κάρφωσε" τον Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Ο κ. Στουρνάρας ουσιαστικά είπε πως η τακτική Βαρουφάκη και οι αναφορές του περί "χρεοκοπημένης χώρας" είχαν ολέθρια αποτελέσματα και η ΤτΕ είχε δεμένα τα χέρια της.

 

Σε περίγραφή του για το πώς ελήφθη η απόφαση για άρση του waiver, «προσπάθησα με νύχια και με δόντια στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τους είπε να μας δώσουν 10 μέρες. Με ρώτησαν «γιατί;» και τους απάντησα με τη ρήση του Ουίλσον «γιατί στην πολιτική 10 μέρες είναι πολύ». Τους άρεσε, αλλά δεν ήταν αρκετό».

 

Ανάλογο διάλογο είχε και με τον Μάκη Βορίδη, αναφέροντας με νόημα πως ο Βαρουφάκης εξέφραζε την κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης, επιρρίποντας έτσι ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο, πάντως, δεν κατονόμασε.

 

Σημείωσε παράλληλα πως πριν οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα είχε τακτικές επαφές με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Δραγασάκη

 

Ένα χαρακτηριστικό μέρος του διαλόγου:

 

Στουρνάρας: Με το που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, δημιουργήθηκε αβεβαιότητα και ο κόσμος έσπευσε στα ΑΤΜ. Έφυγαν 900 εκατ. ευρώ με κλειστές τράπεζες. Επομένως, εμείς ως ΤτΕ κάναμε πρόταση για έκτακτη ρευστότητα. Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η ΕΚΤ και το αίτημά μας απορρίφθηκε. Ήταν μονόδρομος τα capital controls.

Βοριδης: Γιατί απορρίφθηκε;

Στουρνάρας: Ήταν τεράστιο το ποσό και δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις. Επίσης, είχαμε βγει από το πρόγραμμα και άρα δεν καλύπτεσαι θεσμικά. Είχαμε βγει τότε από το πρόγραμμα και χάσαμε την «κάλυψη» μας. Αμέσως έπεσαν οι εξασφαλίσεις των τραπεζών. Η αξία των εξασφαλίσεων έπεσαν δραματικά.

Βορίδης: Μιλάγατε με τον υπουργό Οικονομικών ή άλλο μέλος της κυβέρνησης;

Στουρνάρας: Μιλούσα με Δραγασάκη και Τσακαλώτο. Συνομιλία που ουδέποτε διακόπηκε.

Βοριδης: Με Βαρουφάκη;

Στουρνάρας: Τι να μιλήσεις; Ήταν άλλη σχολή σκέψης.

Βορίδης: Με Τσακαλώτο και Δραγασάκη τι λέγατε;

Στουρνάρας: Με μένα έδειχναν κατανόηση και τελικά έγινε... το σωστό.

 

Συνολικά, η κατάθεση Στουρνάρα στην Εξεταστική έχει... ουρές και αναμένεται να ακολουθήσουν αντιδράσεις. Ο Βαρουφάκης, άλλωστε, ήδη ανακοίνωσε πως ετοιμάζει απάντηση.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:23 - 12 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.