ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζάκρη: Προσχηματικές οι κατηγορίες για αντιεπιχειρηματική συμπεριφορά της κυβέρνησης

19:13 - 14 Οκτ 2016 | Οικονομία
Τζάκρη: Προσχηματικές οι κατηγορίες για αντιεπιχειρηματική συμπεριφορά της κυβέρνησης
Μόνο «προσχηματικά» μπορεί να κατηγορηθεί για αντιεπιχειρηματική συμπεριφορά η ελληνική κυβέρνηση και μόνο εάν "υφίστανται κρυμμένα ή μη πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτές τις κατηγορίες", επισήμανε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, από το βήμα του Thessaloniki Summit, που ολοκληρώνεται απόψε στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και είναι πλέον διαθέσιμα, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ, με ιδιαίτερη αναφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020" (ΕΠΑΝΕΚ), ύψους 4,6 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο έκανε πολλά περισσότερα από "ότι έγιναν ολόκληρες δεκαετίες" για την άνθιση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, ενώ παραδέχθηκε ότι παραμένουν ακόμα πολλά άλυτα ζητήματα, όπως οι ταχείες αποσβέσεις για τις νέες επενδύσεις, ένα μέτρο που όπως σημείωσε "θα προσέλκυε σημαντικές νέες επενδύσεις".

 

Μεταξύ άλλων, η κ. Τζάκρη επισήμανε ότι για να έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας η βιομηχανική πολιτική της χώρας, θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:εναρμόνιση με τους διεθνείς κανονισμούς και συμβάσεις, συμβατότητα με τα ενδογενή χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, σωστή διάγνωση των προβλημάτων και δυσκολιών, που αντιμετωπίζει η ελληνική μεταποίηση σε επίπεδο κλάδων, υποκλάδων και επιχειρήσεων, επίτευξη συμφωνίας και αγαστής συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτικής ηγεσίας και την πρωτοβουλία να την έχει ο ιδιωτικός τομέας, με την πολιτεία να ενισχύει και να συντονίζει.

 

Όπως είπε, ιστορικά καμία χώρα δεν πέτυχε ανάπτυξη βασιζόμενη αποκλειστικά σε ξένες δυνάμεις, αλλά συνεπικουρούμενη απλώς από ξένα κεφάλαια, ή επενδύσεις, τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα θα πρέπει να λειτουργήσει όπως στον λεγόμενο αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, κάτι που σημαίνει - όπως υπογράμμισε - να εκτίθεται στον επιχειρηματικό κίνδυνο, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και πλούτος, ώστε να ευημερεί και η κοινωνία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.