ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "πνεύμα" συστάσεων Γκαργκάνα το ΙΟΒΕ

12:57 - 15 Φεβ 2007 | Οικονομία
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις πρόσφατες συστάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα κινείται και η έκθεση του Ιδρύματος και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο μπορεί να προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επιβράδυνση του πληθωρισμού για το 2007, πλην όμως, κρούει τον "κώδωνα του κινδύνου" για τα καθυστερημένα βήματα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. .
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης για το φετινό έτος αναμένεται να είναι και πάλι η εγχώρια ζήτηση, "τροφοδοτούμενη" από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και από τις αυξημένες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό το Ίδρυμα εκτιμά κάμψη του τιμάριθμου, ενδεχομένως και κάτω από  το 3% για το πρώτο εξάμηνο του 2007. Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμα ευνοϊκότερη πορεία τον τιμάριθμο σχετίζονται τόσο με τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων, όσο και με τις μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου, με τις τελευταίες να συγκλίνουν σε μία ήπια εικόνα.

Για την μεταρρυθμιστική πολιτική το ΙΟΒΕ επισημάνει ότι χρειάζονται ακόμα πιο τολμηρά βήματα, ιδιαίτερα στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, της Παιδείας, αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με την έκθεση στους εν λόγω τομείς οι προσπάθειες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, ενώ οι θετικές προτάσεις που εξαγγέλονται δεν προωθούνται με τους ανάλογους ρυθμούς. 

"Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές συναντά και θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις από ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται από τις αλλαγές. Για να μη λάβουν οι αντιδράσεις αυτές συ-γκρουσιακό χαρακτήρα, που θα θέσει σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να κα-ταδειχθούν με σαφήνεια και πειστικότητα πρώτον, η απόλυτη αναγκαιότητα των με-ταρρυθμίσεων και δεύτερον, τα οφέλη που θα προκύψουν για όλους. Η συναίνεση της κοινωνίας στις αλλαγές είναι απαραίτητη για την πραγματοποίησή τους και κατα-κτάται μόνο αν η ίδια η κοινωνία έχει πεισθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι προς όφελος του συνόλου", αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ.    

Το ΙΟΒΕ "αναγνωρίζει" την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης στην οποία προέβη η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια και επισημαίνει ότι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ότι η επίτευξη των στόχων είναι ικανοποιητική και εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών αισθητά βελτιωμένη.

Το σαβαρότερο επίτευγμα στο τομέα αυτό είναι η μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω από το "ψυχολογικό" όριο του 3% του ΑΕΠ. Παρ' όλ' αυτά  το ΙΟΒΕ στην έκθεση του επισημάινει ότι ο προϋπολογισμός του 2007 δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα της δημοσιονομικής πολιτικής και ότι η συμβολή του στην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα είναι περιορισμένη. Η εκτίμηση αυτή  του Ιδρύματος βασίζεται σε τρία δεδομένα:

Πρώτον: Στην σχετικά βραδύτερη μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ

Δεύτερον: Στην επίσης σχετικώς βραδεία μείωση του χρέους, και

Τρίτον: Στην ταχύτερη άνοδο των πρωτογενών δαπανών.

Τέλος, σύμφωνα με το Ίδτυματο σημαντικότερο ίσως ζήτημα που τίθεται για την οικονομική πολιτική την περίοδο αυτή , τόσο στο διαρθρωτικό όσο και το δημοσιονομικό της σκέλος είναι οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του πολιτικού κύκλου, που εμφανίζεται συνήθως στα προεκλογικά έτη, όπως το τρέχον. 

Κατά το ΙΟΒΕ δύο είναι τα στοιχεία που επιδρούν στη διάρκεια του πολιτικού κύκλου: 

1. Η μειωμένη αντίσταση στα αιτήματα για περισσότερες παροχές

2. Και η διστακτικότητα στην προώθηση αλλαγών που συναντούν ισχυρές αντιστάσεις.

Και τα δύο αυτά στοιχεία οδηγούν σε χαλαρότερη δημοσιονομική στάση και αναβλητικότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αν συμβούν αυτά είναι ενδεχόμενο να περιορισθεί η μέχρι τώρα θετική επίδραση της οικονομικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα καταλήγει στην έκθεση του το Ίδρυμα.


Όλη η έκθεση του ΙΟΒΕ 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.