ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Allan Greenspan δικαιώνεται!

13:17 - 15 Φεβ 2007 | Οικονομία
Η ιστορία φαίνεται ότι δικαιώνει τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Allan Greenspan, ο οποίος έχει κατηγορηθεί συχνά ότι μείωσε υπερβολικά τα επιτόκια παρέμβασης της Fed κατά την οικονομική ύφεση του 2001 και τα αύξησε επιθετικά μετά το 2003, όταν η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε, διακινδυνεύοντας μια νέα ύφεση. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη του καθηγητή Δημήτρη Μαλλιαρόπουλου, Σύμβουλου Οικονομικών Μελετών της Eurobank EFG.

 Σύμφωνα με τις πρόσφατες αναθεωρήσεις του ΑΕΠ των ΗΠΑ, η ύφεση του 2001 ήταν πολύ πιο βαθιά και η ανάκαμψη του 2003-2005 πολύ πιο ισχυρή από ότι πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα. Ο AllanGreenspanφαίνεται να εκτίμησε σωστά την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας σε αντίθεση με την πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών και επικριτών του.

Οι ερευνητές της Eurobankπιστεύουν ότι ο λόγος για τον οποίο κεντρικοί τραπεζίτες συχνά κατηγορούνται ότι υπέρ-αντιδρούν στα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς σχετίζεται με το γεγονός ότι οι δείκτες οι οποίοι χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των αναλυτών για την εκτίμηση της κατάστασης της οικονομίας υφίστανται σοβαρές αναθεωρήσεις στο χρόνο. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση της οικονομίας συχνά αποδεικνύεται πολύ διαφορετική από ότι πιστεύαμε με βάση τα τρέχοντα στοιχεία. Η δουλειά των κεντρικών τραπεζών είναι να «διαβάζουν» σωστά τα οικονομικά δεδομένα και συχνά να «μαντεύουν» την τάση της οικονομίας με βάση ασαφή πληροφόρηση ή ακόμη και πληροφόρηση η οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στις αγορές.

Σε αντίθεση με την πρακτική των νομισματικών αρχών, τα οικονομετρικά υποδείγματα που χρησιμοποιούν οι αναλυτές για την πρόβλεψη των επιτοκίων παρέμβασης (οι λεγόμενοι «κανόνες»νομισματικής πολιτικής) οδηγούν σε λάθος εκτιμήσεις όταν η κατάσταση της οικονομίας με βάση τους δείκτες που χρησιμοποιούνται αναθεωρείται διαρκώς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες αρνούνται να χρησιμοποιήσουν (ή να παραδεχθούν ότι χρησιμοποιούν) τυποποιημένους κανόνες στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό που προφανώς λείπει από τους τυποποιημένους κανόνες είναι η συσσωρευμένη εμπειρία και η ικανότητα των νομισματικών αρχών να εκτιμούν την κατάσταση της οικονομίας με βάση την συνολική πληροφόρηση.

Η Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ αναθεωρεί τακτικά το ΑΕΠ κάθε τρίμηνο για το προηγούμενο τρίμηνο, μία φορά το χρόνο για τα τελευταία δύο έως τρία χρόνια και κάθε πέντε χρόνια για μεγαλύτερα διαστήματα. Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο του ΑΕΠ αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας που γνωρίζουμε σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συχνά αποδεικνύονται πολύ διαφορετικά μετά από μερικά χρόνια. Οι αναθεωρήσεις των δεδομένων είναι μια πολύ σημαντική αιτία λάθους στις εκτιμήσεις μας για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά λάθη εκτίμησης του επιτοκίου παρέμβασης σε πραγματικό χρόνο.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή όπως είχαν δημοσιευθεί κάθε τρίμηνο από την Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η μελέτη δείχνει ότι οι αναθεωρήσεις οδηγούν σε σημαντικά λάθη μέτρησης της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας της τάξης του ±2% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η οικονομία βρίσκεται σε σημεία καμπής, όπως στην ύφεση του 1991 και στις περιόδους ραγδαίας ανάπτυξης του 2000 και του 2003-2006. Το λάθος εκτίμησης της κατάστασης της οικονομίας είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα σημεία αλλαγής της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή ακριβώς τότε που η ακριβής μέτρηση της κατάστασης της οικονομίας έχει μεγάλη αξία για την πρόβλεψη της κατεύθυνσης των επιτοκίων.

Κατά συνέπεια, η χρησιμότητα των δεικτών οικονομικής κατάστασης τείνει να μειώνεται σημαντικά σε περιόδους μεγάλων αλλαγών των επιτοκίων παρέμβασης, όπως η περίοδος 2001-2006. Οι αναλυτές που χρησιμοποιούσαν δεδομένα του ΑΕΠ για την εκτίμηση της κατάστασης της οικονομίας και την πρόβλεψη των επιτοκίων της Fedυποεκτίμησαν συστηματικά την πτώση των επιτοκίων το 2001-2004. Οι ίδιοι αναλυτές υποεκτίμησαν την άνοδο των επιτοκίων το 2005-2006. Και στις δυο περιπτώσεις, το συστηματικό λάθος πρόβλεψης των αναλυτών οφείλεται στις αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, οι οποίες έγιναν τα επόμενα χρόνια (μετά τις προβλέψεις τους) και έδειξαν ότι η ύφεση του 2001 ήταν σοβαρότερη και η κατάσταση της οικονομίας το 2003-2005 ήταν καλύτερη από ότι πίστευαν οι αναλυτές μέχρι πρόσφατα.

Χρησιμοποιώντας τα αναθεωρημένα στοιχεία του πραγματικού και του δυνητικού ΑΕΠ, όπως είναι γνωστά σήμερα, η εικόνα αλλάζει σ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.