ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκλειδώνει η υποδόση-Καλό κλίμα στο πρώτο τετ α τετ

11:34 - 21 Οκτ 2016 | Οικονομία
«Ενημερώσαμε το κουαρτέτο ότι έχουν εξοφληθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες σε ποσοστό άνω του 80%», ανεφερε πηγή με γνώση της διαπραγμάτευσης μετά την έναρξη της πρώτης μέρας συζητήσεων. Μάλιστα, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκε, σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Οι επικεφαλής των κλιμακίων πείστηκαν από τα στοιχεία που παρουσιάσαμε κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 1,7 δισ. την ερχόμενη εβδομάδα. Έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει οριστεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου, αφού και αυτό το μέτωπο το κλείσαμε», συμπλήρωσε.

 

Στην πρώτη συνάντηση με θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν σχετικά με τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας και τη σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με στόχο, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το reporter.gr, σήμερα ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση να θέτει ως πρώτο στόχο να κλείσει τις εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης και να πάρει την ερχόμενη Δευτέρα τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που εκκρεμούν.

 

Παράλληλα, η δεύτερη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της χώρας προς το στόχο για ελάφρυνση του χρέους με την εφαρμογή των πρώτων μέτρων, όπως έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup της 25ης Μάη.

 

Έτσι η ελληνική πλευρά τονίζει με κάθε τρόπο ότι βούλησή της είναι η αξιολόγηση να κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν στη συνέχεια οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει και να κλείσει γρήγορα τη διαπραγμάτευση. Αυτό πάντως αναμένεται να φανεί, καθώς μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, είναι κι ορισμένα «καυτά», όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ενίσχυση του ανταγωνισμού (άνοιγμα επαγγέλματος μηχανικών, αδειοδοτήσεις, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ά.), το Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, η στελέχωση του νέου ταμείου κ.λπ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα και θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς η πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θεωρείται «εβδομάδα διακοπών» στην Ευρώπη.

 

Έτσι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το σημερινό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

 

10:00 - 11:30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (EEΣΠ) (υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο).

11:30 - 12:00 Ληξιπρόθεσμα (υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο).

12:00 - 13:00 Εκπαίδευση (υπό τον ΥΠ. Παιδείας Νίκο Φίλη).

16:00 - 17:00 Διαφθορά (υπό τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο).

17:00 - 18:00 Ενέργεια/ Κτηματολόγιο (υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη)

 

Γιώργος Αλέξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:09 - 21 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.