ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας... επιμένει να προβλέπει θετικές εξελίξεις για χρέος και QE

16:00 - 21 Οκτ 2016 | Οικονομία
Ο Τσίπρας... επιμένει να προβλέπει θετικές εξελίξεις για χρέος και QE
Παρότι οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεών του στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του πρόβλεψε θετικές εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός είπε πως εντός Δεκεμβρίου είναι εφικτό το ζήτημα του χρέους να τακτοποιηθεί, προκειμένου στη συνέχεια η Ελλάδα να καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επίσης μήνυμα ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη εν όψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς για κάποιες χώρες.

 

Τον Δεκέμβριο θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που ειναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους, είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός.

 

Τόνισε δε ότι στη συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε για πολλοστή φορά, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά των εταίρων, τονίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και επισημαίνοντας εκ νέου πως αυτό που έχει ανάγκη και δικαιουται η χώρα είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς επενδυτική κοινότητα. Και αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να δοθεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί.

 

Προειδοποίησε ακόμη πως αν δεν σταματήσει η αναβλητικότητα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ έστειλε μήνυμα ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, εν όψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς για κάποιες χώρες.

 

Για το Κυπριακό

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και την Καγκελάριο Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό ζήτημα και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

 

Για το προσφυγικό

Τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων στο προσφυγικό στήριξε η πλειονότητα των κρατών - μελών, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι. 

 

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χωρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την αποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδηποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.

 

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:42 - 21 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.