ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan:Η αξιολόγηση μπορεί εύκολα να τραβήξει ως τον Ιούλιο!

17:52 - 21 Οκτ 2016 | Οικονομία
JP Morgan:Η αξιολόγηση μπορεί εύκολα να τραβήξει ως τον Ιούλιο!
Μέχρι τα μέσα του 2017 υποστηρίζει ότι μπορεί να τραβήξει η β' αξιολόγηση της Ελλάδας, η JP Morgan σε νέο της note.

Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα θεωρεί πως αν έχουμε ως «μπούσουλα» την πρόσφατη ιστορία, οι καθυστερήσεις και οι συγκρούσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς, είναι εξαιρετικά πιθανές και θα πάνε... μακριά τη βαλίτσα! Σε αυτό το σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει μεν, αλλά ο κίνδυνος ατυχημάτων που θα οδηγήσουν σε μια πολιτική κρίση είναι υψηλός.

Υπάρχει ακόμη έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τα ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και τα επόμενα Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα θα δώσουν κάποια σαφήνεια. Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει η όλη διαδικασία και αυτό είναι ένα βασικό εμπόδιο για την Ελλάδα, καθώς όλα τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της προόδου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και της συμμετοχής στο QE, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση.
Η κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους εταίρους για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, αρκετά θέματα, που κυμαίνονται από την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την απλούστευση των ομαδικών απολύσεων έως την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μπορεί να αποδειχθούν αρκετά αμφιλεγόμενα για να εγκριθούν από την ήδη εύθραυστη πλειοψηφία. Το πολιτικό σκηνικό, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα ισχυρό προβάδισμα για την Νέα Δημοκρατία, δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρίσκει βολικό να επιταχύνει τη διαδικασία αν είναι δυνατόν πριν από το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την JP Morgan, η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πλειοψηφία της ακόμη και αν χρειαστεί να κάνει δυσάρεστες επιλογές, δεδομένου ότι εάν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές θα δει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει δραματικά. Η κυβέρνηση λοιπόν ποντάρει πολλά για τις πιθανότητες επιβίωσής της στην ικανότητά της να κερδίσει όσες παραχωρήσεις μπορεί για να εξασφαλίσει μια ισχυρότερη οικονομική επίδοση το 2017, πράγμα που με τη σειρά του θα είναι πιο πιθανό κάτω από μια ομαλότερη δημοσιονομική πορεία και τη συμμετοχή στο QE.
Σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, η JP Morgan δεν εκτιμά ότι θα δοθεί σύντομα, καθώς υπάρχει ο περιορισμός-κλειδί των γερμανικών εκλογών του 2017. Ωστόσο, αν κλείσει η β' αξιολόγηση μπορεί να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση που θα επιτρέπει κάποια περιορισμένη αναδιάρθρωση ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επισήμως.

Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι είναι πιο πιθανό το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει με συμβουλευτικό ρόλο στο πρόγραμμα, έως ότου οι Ευρωπαίοι λάβουν πιο ουσιαστικές αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές στα τέλη του 2017.
Κατά την άποψη της JP Morgan, ένας βιώσιμος συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ είναι η Ε.Ε. να θέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θέτοντας ορόσημα κατά την υπόλοιπη περίοδο του προγράμματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.