ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παζάρια» για τον προϋπολογισμό του 2017-Πιέσεις για το αφορολόγητο

13:40 - 24 Οκτ 2016 | Οικονομία
«Παζάρια» για τον προϋπολογισμό του 2017-Πιέσεις για το αφορολόγητο
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών, σχετικά με τα δημοσιονομικά, για τα οποία προκύπτουν νέες σημαντικές διαφωνίες με τους δανειστές.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης, όπου σε πρώτη φάση προκύπτουν διαφορές. Συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

 

Το αφορολόγητο, η πορεία των δημοσιονομικών, αλλά και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα κυριαρχούν στις συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι δανειστές δεν δέχονται τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να τα εξετάσουν με προσοχή.
 
Πριν από την έναρξη της συνάντησης, είχαν φανεί και τα πρώτα σημάδια ρήξης, σχετικά με το αφορολόγητο.
 
«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολογήτου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολογήτου, αυτά υποστήριξε πριν από λίγο υψηλόβαθμος αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ», εισερχόμενος στο ραντεβού με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά.
 
Ο ίδιος υποστήριξε ότι θεωρεί «πως όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν όλα μαζί το Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη».
 
Οι ενστάσεις των θεσμών είναι δεδομένες για την εισπραξιμότητα των φόρων που έχουν επιβληθεί. Άλλωστε έντονος προβληματισμός επικρατεί για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 το οποίο το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει υφεσιακό καθώς προβλέπει μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων, ενώ ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχθηκε πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξης την ΕΡΤ, ότι η φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση προκαλεί προβλήματα και ότι ειδικά οι έμμεσοι φόροι θα αυξήσουν τα κίνητρα για λαθρεμπόριο.
 
Μόνο π.χ. στα καπνικά όπου και καταγράφεται μεγάλο ποσοστό παράνομης αγοράς, η 9η αύξηση της φορολογίας εκτιμάται ότι θα επιφέρει πλήγμα δημόσια έσοδα καθώς θα αναζωπυρωθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και παράλληλα το έως σήμερα έργο της Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Γ. Βασιλειάδη θα ακυρωθεί.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι από την 2010-2015 η φορολογία αυξήθηκε κατά 58%, ενώ τα δημόσια έσοδα από τους φόρους του καπνού μειώθηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009, προ των 9 αυξήσεων, κατά περίπου €200 εκ. Μόνο το 2014, τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνικών ανήλθαν σε  740 εκατ. ευρώ.
 
Αντίστοιχης έντασης διακίνηση χωρίς παραστατικά αγροτικών προϊόντων καταγράφεται εσχάτως καθώς οι αγρότες προσπαθούν να «κρύψουν» έσοδα καθώς πέρα από τη φορολογία φοβούνται και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που από το 2017 θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα, αρχικά του 2016. Είναι ενδεικτικό ότι π.χ. ελαιοπαραγωγοί δεν «κόβουν» το λάδι, δηλαδή δεν το παραχωρούν για πώληση, προτιμώντας είτε να το διακινούν σε «τενεκέ» είτε να το πουλήσουν σε δεύτερο χρόνο χωρίς να «φουσκώνουν» το φετινό τους εισόδημα.
 
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι όχι μόνο θα υπάρξει αύξηση στα έσοδα, αλλά λόγω της βέβαιης διόγκωσης του λαθρεμπορίου θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες. Έτσι ουσιαστικά αυξάνονται και οι πιθανότητες ενεργοποίησης του κόφτη την άνοιξη του 2017.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 13:44 - 24 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.