ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαρμακευτικές δαπάνες, νοσοκομεία και ληξιπρόθεσμες οφειλές στο «μάτι» των θεσμών

08:31 - 26 Οκτ 2016 | Οικονομία
Φαρμακευτικές δαπάνες, νοσοκομεία και ληξιπρόθεσμες οφειλές στο «μάτι» των θεσμών
Ο Προϋπολογισμός του υπ. Υγείας, κι ειδικά η φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη, αλλά και η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες αναμένεται να βρεθούν σημερα αργά το μεσημέρι στο επίκεντρο των συναντήσεων των Θεσμών με την πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα.

Ήδη από χθες υπήρξε μια τεχνική – προπαρασκευαστική συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά των θεσμών ο κ. Τζουζέπε Καρόνε αφού αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στις αλλαγές που προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στο θέμα της υπέρβασης των φαρμακευτικών δαπανών.
Σημειώνεται ότι για το α’ εξάμηνο του 2016 η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έκλεισε στο 1,2 δισ ευρώ (όταν ο στόχος ήταν 972 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ). Επίσης το clawback της εξωνοσοκομειακής δαπάνης που θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες για το α’ εξάμηνο του έτους, είναι 216 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το δεύτερο εξάμηνο θα κλείσει ακόμα υψηλότερα, με το συνολικό ποσό επιστροφής της υπέρβασης να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 440 εκατ. ευρώ.
Εάν στο ποσό αυτό συνυπολογιστούν οι εκτιμήσεις για το νοσοκομειακό clawback, που υπολογίζεται γύρω στα 230 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, τότε η φαρμακοβιομηχανία θα κληθεί να καταβάλλει συνολικά περίπου 670 εκατ. ευρώ. Άλλα 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα είναι το rebate, δηλαδή η υποχρεωτική έκπτωση επί του τζίρου για κάθε φαρμακευτική και για κάθε φαρμακείο.

Από την πλευρά τους ο γενικός γραμματέας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Αικατερίνη Αντωνίου και υπηρεσιακοί παράγοντες των φορέων παρουσίασαν ένα «πακέτο» δομικών αλλαγών για τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών καθώς και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή προωθούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Τέλος στο μικροσκόπιο της συνάντησης μπήκαν και οι διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, με την αντίστοιχη δαπάνη να φτάνει σε 930 εκατ. ευρώ, και τα 2/3 του ποσού να είναι claw back.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:05 - 26 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.