ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi:Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν αρκούν για QE

14:38 - 02 Νοε 2016 | Οικονομία
Citi:Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν αρκούν για QE
Οι αναφορές του Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με τις πρωτοβουλίες του ESM για συμφωνία γύρω από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους, δημιούργησαν μία εικόνα αισιοδοξίας πως με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα, θα μπορούσε να μπει στο QE, ωστόσο, η Citi βάζει φρένο στις συγκεκριμένες προσδοκίες.

Η Citi αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM και επισημαίνει πως ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει μετά τα μέσα του 2018, όταν και έχει συμφωνηθεί ότι θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

 

Όπως τονίζει η Citi, μικρές μειώσεις στις πληρωμές τόκων που οφείλονται σε ESM / EFSF μπορεί όντως να συμφωνηθούν πριν από το τέλος του έτους, αλλά αυτό δεν θα κάνει καμία σημαντική διαφορά στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και για την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.

 

Την ίδια ώρα η Citi σχολιάζει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δημοσκόπηση που δείχνει προβάδισμα 24% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χάνει όλο και περισσότερο τη δημοτικότητά της λόγω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των νέων μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης έχουν παραμείνει εντυπωσιακά πιστοί από πέρυσι και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, την άνοιξη.

 

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν σύμφωνα πάντα με τη Citi ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον πολύ λίγα κίνητρα για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή.

 

Ωστόσο, κλείνοντας σημειώνει πως η αποδυνάμωση της θέσης του μπορεί να αυξήσει την μικροπολιτική και τις διαμάχες στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και από τις δύο πλευρές που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.