ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμόγελα στο ΥΠΟΙΚ από τα έσοδα, αλλά η ρευστότητα... στερεύει

22:08 - 03 Νοε 2016 | Οικονομία
Χαμόγελα στο ΥΠΟΙΚ από τα έσοδα, αλλά η ρευστότητα... στερεύει
Μπορεί τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων από εισπράξεις φόρων που γνωστοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών να έφεραν αισιοδοξία στην οδό Νίκης, ωστόσο στο μεταξύ η ρευστότητα στην αγορά εξαντλείται. Και ενώ οι θεσμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί στην απαίτησή τους η κυβέρνηση να αποπληρώσει τα «φέσια» του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τις επιστροφές φόρου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι επιστροφές φόρων είναι χαμηλότερες από αυτές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

 

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο επεστράφησαν φόροι ύψους 268 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για επιστροφή 364 εκατ. ευρώ (μειωμένες επιστροφές 26,37% σε σχέση με το στόχο), ενώ σε επίπεδο 10μήνου οι επιστροφές φόρων διαμορφώνονται στα 2,417 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 2,531 δισ.

 

Επομένως, έχουν επιστραφεί 114 εκατ. ευρώ λιγότεροι φόροι από τους προβλεπόμενους.

 

«Εκτοξεύτηκαν» οι εισπράξεις από φόρους

 

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από πληρωμές φόρων τον Οκτώβριο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς στο τέλος του μήνα μπήκαν στα κρατικά ταμεία 800 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα αναμένονταν!

 

Παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα επίσημα στοιχεία, όπως δείχνουν τα αρχικά που στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών οι τράπεζες, τον μήνα Οκτώβριο εισπράχθηκαν 4,7 δισ. ευρώ από εφορίες και τελωνεία, ενώ στόχος ήταν να εισπραχθούν 3,9 δισ. ευρώ. Στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου μάλιστα άγγιξαν τα 40 δισ. (για την ακρίβεια ανήλθαν σε 39,990 δισ. ευρω) ενώ στόχος ήταν 37,670 δισ. ευρω.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος από τα επιπλέον έσοδα οφείλεται στο οργανωμένο σχέδιο ελέγχων που εκπονήθηκε από την ΓΓΔΕ σε τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΓΓΔΕ:

  • Τα καθαρά έσοδα για τον Οκτώβριο ξεπέρασαν κατά 835 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο του Προϋπολογισμού.
  • Σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουάριος- Οκτώβριος) τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο του Προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα είναι 2,32 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού για το 10μηνο.
  • Σε επίπεδο Οκτωβρίου τα καθαρά έσοδα είναι 21,37% πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού.
  • Σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουαρίου- Οκτωβρίου) τα καθαρά έσοδα είναι 6,16% πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού.

 

Μαρία Μιχάλη

Τελευταία τροποποίηση στις 22:18 - 03 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.