ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Χουλιαράκης προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές με Βερολίνο-ΔΝΤ

10:21 - 04 Νοε 2016 | Οικονομία
Ο Χουλιαράκης προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές με Βερολίνο-ΔΝΤ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παραδέχθηκε αφοπλιστικά χθες το βράδυ από τη Βουλή, αυτό που συνομολογούν παρασκηνιακά όλοι: ότι δηλαδή, η απομείωση του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια για την ελληνική οικονομία.

Δεν πρόκειται για εγκατάλειψη του αναγκαίου πράγματι στόχου. Είναι όμως, όπως σημειώνουν και στους κυβερνητικούς κύκλους, μια δημόσια προσπάθεια να εκλογικευθεί το κυβερνητικό αφήγημα και να προσγειωθεί σε ρεαλιστικότερο έδαφος.

 

Ο κ. Χουλιαράκης που έχει πολιτογραφηθεί καθ΄ υπερβολήν ενδεχομένως και ως «η φωνή των δανειστών» στο εσωτερικό, υπογράμμισε ότι «η απομείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί αναμφίβολα έναν κρίσιμο κρίκο στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. Δεν αποτελεί όμως πανάκεια».

 

Στους αντίποδες Τσίπρα

Στο κλίμα αυτό- και μάλιστα την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου, σημείωνε την ανάγκη να απαγκιστρωθεί ο δημόσιος διάλογος από την εμμονή στα δημόσια οικονομικά- ο αν. υπουργός υπογράμμιζε εμφατικά ότι προέχει «να συνεχιστεί η μάχη απέναντι στις ελληνικές παθογένειες και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας».

 

Κατά τον ίδιο, η χώρα οφείλει να αντιμετωπίσει χρόνιες αγκυλώσεις, όπως είναι η «στενή φορολογική βάση», εξαιτίας της οποίας, διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως υποστήριξε υποχρεώνονται να αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές.

 

Οι αναφορές του αυτές, εικάζουν στο περιστύλιο της Βουλής, είναι ένα εύληπτο μήνυμα ενόψει της έλευσης του κουαρτέτου στα μέσα Νοεμβρίου τόσο προς την γερμανική πλευρά που απορρίπτει κάθε συζήτηση για το χρέος όσο και προς ΔΝΤ, το οποίο εισηγείται επίμονα διεύρυνση της φορολογικής βάσης με περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου.

 

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες απόψεις για τα δάνεια της χώρας είχε υποστηρίξει προ καιρού και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης προτού να υποχρεωθεί σε ταχεία ανασκευή, επειδή θεωρήθηκε ότι υπονόμευε τη (μαξιμαλιστική εδώ που τα λέμε μέσα σε μια προεκλογική Ευρώπη) θέση του Μαξίμου «απαιτούμε ρύθμιση χρέους τώρα!»… 

 

Με βάση τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, η Αθήνα χαμηλώνοντας τον πήχυ αναμένει τον προσεχή Δεκέμβριο να αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα επιτρέψουν ποσοτική χαλάρωση και θα στείλουν κάποιο ισχνό έστω πλην όμως ενθαρρυντικό μήνυμα στις αγορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο, κατά τον κ. Χουλιαράκη:

 

«σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, το 2019, θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και των επιχειρήσεων και αντίστοιχα οι συντελεστές κοινωνικής ασφάλισης». 

Αμέσως μετά, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση και για τις μελλοντικές αναγκαίες παρεμβάσεις, σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018, δεδομένου ότι με τις σημερινές επιδόσεις της Οικονομίας οι στόχοι που έχουν τεθεί, αντικειμενικά, είναι ανέφικτοι.

 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.