ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Μεταρρυθμίσεις, αξιολόγηση και για το χρέος... βλέπουμε!

08:51 - 08 Νοε 2016 | Οικονομία
Eurogroup: Μεταρρυθμίσεις, αξιολόγηση και για το χρέος... βλέπουμε!
Άμεσες υποχωρήσεις και ριζικές αλλαγές ζητούν από το Μαξίμου οι θεσμοί σχετικά με τα εργασιακά, τα επιδόματα και τον προϋπολογισμό, δίνοντας ωστόσο κάποιες (;) ελπίδες στην ελληνικά πλευρά για το χρέος.

Πιο συγκεκριμένα και όπως φάνηκε στο χθεσινό Eurogroup, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις και με βάση τις επιδόσεις της, θα κριθεί και η λύση που θα επιλεγεί για το χρέος.

Ωστόσο, στο τραπέζι για την βάζουν, μόνον τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Αυτά θα κριθούν τον Δεκέμβριο, αναλόγως και της στάσης που θα τηρήσει το ΔΝΤ. Μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα συνέδεσε με την απόφαση του Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ντάισελμλπουμ μετέθεσαν τις αποφάσεις για το 2018.

Η ελληνική πλευρά, μέσω κύκλων του υπουργού Οικονομικών κυρίου Τσακαλώτου, μιλά για θετικό κλίμα στις συζητήσεις, που θα οδηγήσουν τον Δεκέμβριο σε αποφάσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε «εξεύρεση λύσης» την ελάφρυνση του χρέους.

Οι δηλώσεις

«Επιθυμητή και εφικτή» βλέπει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα το Δεκέμβριο, όπως δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Αυτό θα σήμαινε ότι το 2017 θα ξεκινήσει με μία αίσθηση σταθερότητας και εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Aπό τη μεριά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως η δεύτερη αξιολόγηση συνεχίζεται και η συνεργασία ως τώρα με την Ελλάδα είναι «παραγωγική», ξεκαθάρισε όμως στη συνέχεια πως η σημαντική ημερομηνία είναι η 5η Δεκεμβρίου όπου και θα γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν πολιτικές αποφάσεις.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σημείωσε είπε πως πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, στο κοινωνικό κράτος, στα εργασιακά και στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και το 2018 έτσι ώστε να γνωστοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Εάν γίνουν αυτά ο πρόεδρος του Eurogroup συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ έχει «ισχυρή πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα της Ελλάδος στο τέλος τους έτους».

Αξίζει να αναφέρουμε πως πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, θα έχει γίνει γνωστή και η πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όπως μάλιστα σημείωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, «μέχρι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει αποδεσμεύσει στην Ελλάδα 31,7 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ που προεβλέπετο να δοθούν στην Ελλάδα σύμφωνα με την συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2015».

Σόιμπλε: Συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2018

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες σημείωσε: «Δεν έχει νόημα να συζητάμε για άλλα μέτρα σε σχέση με το ελληνικό χρέος... Όταν τελειώσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα θα δούμε».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, επί της ουσίας, με τη δήλωσή του αυτή, ξέκοψε κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο συζήτησης μέτρων που θα προκαλέσουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και παρέπεμψε τη συζήτηση για μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου (σ.σ. το 2018), βάζοντας «stop» στις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν πάντως πως πρέπει να τελειώσει η β΄αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, ώστε αμέσως μετά ή σχεδόν ταυτόχρονα να ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι τις αποφάσεις τους για το ελληνικό χρέος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.