ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χουλιαράκης: Η εκλογή Τραμπ είναι πηγή ανησυχίας

10:02 - 10 Νοε 2016 | Οικονομία
Χουλιαράκης: Η εκλογή Τραμπ είναι πηγή ανησυχίας
Προβληματισμένος από την εκλογή Τραμπ εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από τη Βουλή ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική πολιτική του νεοεκλεγέντος Πλανητάρχη θα προκαλέσει υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, μείωση της παγκόσμιας ρευστότητας και έντονη αβεβαιότητα.

«Δεν κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ» είπε ο κ. Χουλιαράκης κατά την απολογιστική συζήτηση για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014. «Οι θέσεις του εκλεγμένου προέδρου είναι το λιγότερο ασαφείς στη διαχείριση του μεταναστευτικού, στο διεθνές εμπόριο και την εξωτερική πολιτική. Η αβεβαιότητα που προκύπτει είναι πηγή ανησυχίας» πρόσθεσε.

 

Υποστήριξε μάλιστα ότι η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για ταχύτατη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 35% σε 15% και για την κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα επιδεινώσει το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ και θα επιφέρει υποτίμηση του δολαρίου με αντίστοιχη ανατίμηση του ευρώ.

 

Προέβλεψε δε, δυσοίωνα, ότι ένας δεύτερος κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι μια μεγάλη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων η οποία θα οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση της ρευστότητας.

 

«Στην προσπάθειά της να συγκρατήσει ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις που θα δημιουργηθούν λόγω υποτίμησης η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια. Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, σημαίνει μείωση της ρευστότητας στην παγκόσμια Οικονομία και ενδεχόμενη μείωση της ρευστότητας εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία» παρατήρησε ο κ. Χουλιαράκης.

 

Μεταφέροντας τις αντιστοιχίες των διεθνών εξελίξεων στα καθ΄ υμάς, ο κ. Χουλιαράκης στηλίτευσε τον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι επιθυμεί να εφαρμόσει στην Ελλάδα τη δημοσιονομική πολιτική Τραμπ που περιλαμβάνει «επιθετική και αλόγιστη» μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής Τραμπ στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών και σε απώλεια της αξιοπιστίας» είπε.

 

Η πολιτική αυτή όπως προέβλεψε,  «θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός τέταρτου προγράμματος ή προκειμένου να τα αποφύγει όλα αυτά σε λεηλασία του κοινωνικού κράτους», ενώ παρατήρησε πως η μείωση των έξι φορολογικών συντελεστών που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνολικό δημοσιονομικό κόστος το οποίο ξεπερνά αθροιστικά τα 4 δις ευρώ.

 

Γ.Χ

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.