ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενίσχυση πληθωρισμού στο 3,3%

13:23 - 10 Απρ 2006 | Οικονομία
Στο 3,3% διαμορφώθηκε το Μάρτιο ο πληθωρισμός, από 3,2% το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας, τον Απρίλιο αναμένεται αποκλιμάκωση στο 3,1%.
Σε μηνιαία βάση, δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 2,3%, έναντι αύξησης, επίσης 2,3%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 05 - Μαρτίου 06, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 04 – Μαρτίου 05, παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα. Σημειώνεται ότι η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, κατά 2,3% το μήνα Μάρτιο 2006 προήλθε από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,3% της ομάδας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μοσχάρι νωπό, ψάρια νωπά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές, τυρί φέτα, ελαιόλαδο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα λαχανικά νωπά.
β) Κατά 17,3% της ομάδας Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις.
γ) Κατά 1% της ομάδας Στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών και του πετρελαίου θέρμανσης.
δ) Κατά 4,7% της ομάδας Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις.
ε) Κατά 0,3% της ομάδας Υγεία, λόγω αύξησης, κυρίως, της νοσοκομειακής περίθαλψης.
στ) Κατά 1,6% της ομάδας Μεταφορές, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης), του κομίστρου των ταξί και των εισιτηρίων των υπεραστικών τρένων, των υπεραστικών λεωφορείων και των αστικών συγκοινωνιών.
ζ) Κατά 0,7% της ομάδας Aλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω, κυρίως, της επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις γενικές χειμερινές εκπτώσεις. Εναρμονισμένος πληθωρισμός Ο εναρμονισμένoς δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαρτίου, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2005, παρουσίασε αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2005 προς το 2004. Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2006, παρουσίασε αύξηση 2,7%, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 05 – Μαρτίου 06, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 04 - Μαρτίου 05, παρουσίασε αύξηση 3,4%, έναντι αύξησης 3,2% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.