ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eλάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα 12 νομοσχέδια-Πιέσεις για συμφωνία

11:44 - 18 Νοε 2016 | Οικονομία
Eλάφρυνση χρέους με αντάλλαγμα 12 νομοσχέδια-Πιέσεις για συμφωνία
Κλείσιμο της αξιολόγησης με κατάθεση 12 νομοσχεδίων και με ταυτόχρονη συμφωνία ενός γενναιόδωρου πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων για χρέος έως και 65 δισεκατομμυρίων συζητούν κυβέρνηση και δανειστές, σε ένα νέο σενάριο σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή στην κρισιμότερη φάση, καθώς στόχος είναι να υπάρχει ένα πρώτο κείμενο (staff level agreement) μέχρι το EuroWorking Group στις 28 του μήνα και η συμφωνία να επικυρωθεί στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

 

Το "γράψε-σβήσε" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το νέο σενάριο που προκύπτει έχει ως εξής:

 

Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε στην εφημερίδα "Έθνος" πως εφόσον υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ψηφιστούν μέσα στη χρονιά τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα. Υπολογίζεται πως πρόκειται για 12 νομοσχέδια, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων εργασιακά, αδήλωτα εισοδήματα, πλαστικό χρήμα, εξωδικαστικό συμβιβασμό, κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ανακοινώσει το σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το οποίο -όπως επισημαίνει η ίδια πηγή- θα αφορά μεγαλύτερο τμήμα του χρέους από αυτό που αρχικά αναμενόταν. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί το έναυσμα για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το πρώτο δίμηνο του έτους, ώστε η οικονομία να μπει στον «ενάρετο» κύκλο.

 

Οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν τηλεδιασκέψεις και επαφές σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι η πρόοδος να καταγραφεί στο EuroWorking Group του Νοεμβρίου, ενώ αν χρειαστεί παράταση των συζητήσεων, μπορεί να ακολουθήσει ένα ακόμα EuroWorking Group πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου.

 

Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να διαπιστωθεί αν ο φιλόδοξος χρονικά στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Σε περίπτωση που παραμείνουν εκκρεμότητες, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το πρώτο δίμηνο του 2017, καθώς ακολουθεί ένα μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:09 - 18 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.