ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών σε εργασιακό, δημοσιονομικά και ενέργεια

08:09 - 22 Νοε 2016 | Οικονομία
«Χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών σε εργασιακό, δημοσιονομικά και ενέργεια
Σε διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως με τους θεσμούς το επόμενο διάστημα ευελπιστεί η ελληνική πλευρά ώστε να κλείσουν τα τρία καυτά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Μετά από πολύωρες ολονύκτιες συζητήσεις που ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, διαπιστώθηκε χάσμα στα μέτωπα του εργασιακού, των ενεργειακών και των δημοσιονομικών. Έτσι, μετά τις εντατικές συζητήσεις οι δανειστές αποχωρούν και δεν πρόκειται να επανέλθουν, ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί εκ του μακρόθεν με μία τηλεδιάσκεψη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προηγηθεί του EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Όπως τόνισε μετά το πέρας της τετράωρης νυκτερινής συνάντησης ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και θεσμών ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τα τρία αγκάθια που παραμένουν είναι το εργασιακό, τα δημοσιονομικά και η ενέργεια. Ο ίδιος σημείωσε ότι στην τελευταία επαφή των δύο πλευρών δε συζητήθηκε εξωδικαστικός συμβιβασμός παραπέμποντας σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στα εργασιακά έχει καταγραφεί μηδενική πρόοδος.

 

Σύμφωνα, επίσης με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχιστεί συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το δημοσιονομικό κενό, όπως και για τα ενεργειακά και τα χρηματοοικονομικά.  «Για τον εξωδικαστικό έχει επιτευχθεί σχεδόν συμφωνία έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και μένει τεχνικές λεπτομέρειες να διευθετηθούν» σημείωσε το ίδιο στέλεχος.

 

Παράλληλα, μεγάλες διαφορές καταγράφονται και στο θέμα του μεσοπρόθεσμου όπου οι επικεφαλής του κουαρτέτου επιμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%  από το 2018 και  έως το 2020. Πάντως, με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν την εξουσιοδότηση να παρεκκλίνουν από τα όσα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν για τους δημοσιονομικούς στόχους της διετίας 2019-2020,επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά οι αναθεωρημένοι χαμηλότεροι στόχοι να συζητηθούν στο Eurogroup στις 5/12.

 

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχουν αλλαγές, εκτίμησε κορυφαίο στελέχος του υπουργείου Οικονομικών. «Ο στόχος για κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας», όπως διευκρίνισε, «παραμένει για τις 5 Δεκεμβρίου καθώς μετά υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για την ελληνική κυβέρνηση με την ψήφιση νομοσχεδίων και την έκδοση σχετικών αποφάσεων υλοποίησης της συμφωνίας».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σημερινές συζητήσεις έγινε αναφορά και στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να διανείμει (όπως έκανε και η κυβέρνηση Σαμαρά) μέσω κοινωνικού μερίσματος ένα μέρος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος που σημειώνεται το 2016. Η υπέρβαση αυτή, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι είναι υψηλότερη κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με το στόχο.  «Η υπέρβαση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ  δε σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε και 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Θα σταθμιστούν τα ρίσκα και αν κριθεί ότι πρέπει να διανεμηθεί ένα μικρό ποσό από αυτή την υπέρβαση τότε δεν θα δοθεί τίποτα παραπάνω» δήλωσε με νόημα το κορυφαίο στέλεχος. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πάντως άμεσα να ξεκαθαρίσει το ζήτημα για προφανείς πολιτικούς λόγους ώστε και η χορήγηση του μερίσματος να γίνει εντός του 2016.

 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πήρε στα χέρια της γύρω στις 9 το βράδυ ένα νέο προσχέδιο συμφωνίας από τη μεριά των θεσμών, το οποίο και εξέτασαν οι υπουργοί.

 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χτες το βράδυ στελέχη της κυβέρνησης, στο νέο αυτό κείμενο υπάρχουν έξι θέματα προς διευθέτηση, από τα οποία τα τρια είναι σχετικά εύκολο να κλείσουν και άλλα τρία για τα οποία είναι πιο δύσκολο να υπάρξει διαφωνία. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι μεγαλύτερες διαφωνίες εντοπίζονται στα εργασιακά.

 

Στο Χίλτον λοιπόν βρέθηκαν, έτσι, από τις 23.00 το βράδυ της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να μείνουν εκεί όλο το βράδυ και να βρουν τη χρυσή τομή με τους δανειστές. Επανήλθαν σε συζητήσεις μετά τις 2.00 και μέχρι το πρωί στις 5.30.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:12 - 22 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.