ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «Washington Group» αποφασίζει για χρέος και... 4ο Μνημόνιο (;)

09:31 - 23 Νοε 2016 | Οικονομία
Το «Washington Group» αποφασίζει για χρέος και... 4ο Μνημόνιο (;)
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και ο πρόεδρος του Eurogroup, οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, σχεδιάζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Είναι εμφανές πάντως ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί ο τρόπος διασφάλισης συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στη συνάντηση θα μετέχει και ο ESM καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν). Πρόκειται δηλαδή για μια συνεδρίαση του Washington Group.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πως λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος, αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών και σημειώνουν ότι η συνάντηση δεν είναι έκτακτη.

Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεων με στόχο «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup. Μιλώντας στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει τη βούλησή της και κάλεσε όλες τις πλευρές να πράξουν το ίδιο.

Αναφορικά με το ΔΝΤ σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα είναι πολύ υψηλά και τα νέα μέτρα λιτότητας θα πλήξουν την οικονομία πρέπει να το πει ξεκάθαρα».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο MNI η κόντρα μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα plan B, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.

Τέταρτο Μνημόνιο για την «ελάφρυνση»;

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν βασίμως ότι πρόκειται κυρίως για εξέλιξη την οποία επέβαλε η στάση του ΔΝΤ, το οποίο ζητά μία «καθαρή» και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, προκειμένου να συνεχίσει να μετέχει στο πρόγραμμα. Και ακριβώς επειδή ξεκάθαρη επιδίωξη των Γερμανών πρωτίστως είναι να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα το πρόβλημα πρέπει να λυθεί πριν οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά φτάσουν στο τελικό σημείο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές η ισχυρή τάση στους κόλπους των δανειστών, που θα εξεταστεί εάν μπορεί να αποτελέσει ένα κοινό σημείο αναφοράς όλων, είναι να διαμορφωθεί ένα πακέτο που θα προσφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση με τη μορφή «take it or live it», χωρίς δηλαδή δυνατότητα αλλαγών από την Αθήνα.

Από την άλλη το «αντάλλαγμα» θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, λένε οι ίδιες πληροφορίες: θα πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα συμφωνία («μνημόνιο» ή όπως αλλιώς ονομαστεί) στη βάση των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ για τις «μεταρρυθμίσεις», ενώ θα επιχειρείται να διασφαλιστεί σε κάθε βήμα ότι η Ελλάδα θα ανταποκρίνεται σε σειρά προϋποθέσεων, προκειμένου να εφαρμόζεται και η ρύθμιση για το χρέος - με συνεχή πιθανόν επιτροπεία και έλεγχο.

Ερώτημα παραμένει εάν η γερμανική πλευρά θα εισέλθει όντως σε μία τέτοια λογική, καθώς μέχρι τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρέμβαση στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.