ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πού σκόνταψε το «Washington Group»-Οι «διαρροές» και ο ρόλος Σόιμπλε

15:11 - 23 Νοε 2016 | Οικονομία
Πού σκόνταψε το «Washington Group»-Οι «διαρροές» και ο ρόλος Σόιμπλε
Η Σύνοδος των ισχυρών του Eurogroup στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα και ιδιαίτερα για το ζήτημα του χρέους.... σκόνταψε στις διαρροές και αναβλήθηκε, με απόφαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ενοχλήθηκε από την έκταση που πήρε η είδηση της συνάντησης στα διεθνή ΜΜΕ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ και είναι πιθανό να οριστεί νέα ημερομηνία.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, λίγες ώρες μετά τα ρεπορτάζ που έφεραν στο φως την προγραμματισμένη συνάντηση, έσπευσε να προχωρήσει σε διάψευση, τονίζοντας μάλιστα πως δεν υπήρχε καν πρόθεση να πραγματοποιηθεί το "Washington Group". Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το ραντεβού είχε κλείσει. Άλλωστε, σε πρώτη φάση, είχε επιβεβαιωθεί (έστω ανώνυμα) από την Κομισιόν, από άλλες ευρωπαϊκές πηγές, αλλά και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Γιατί λοιπόν οδηγηθήκαμε σε ακύρωση;

 

Από την Κομισιόν δεν μπαίνουν σε λεπτομέρειες, αλλά αναφέρουν πως οι έντονες διαρροές που υπήρχαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτέλεσαν τον βασικό λόγο ακύρωσης της συνάντησης. Δύο ημέρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού και τα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο είχαν υψώσει ιδιαίτερα τους τόνους σχετικά με το τι πρόκειται να συζητηθεί.

 

Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ιδιαίτερα από τη στιγμή που φαινόταν πως το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, όμως, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να συζητήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως, κατά τη γνώμη του, δεν αποτελεί το βασικό πρόβλημα στην παρούσα φάση.

 

Ο κ. Σόιμπλε επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει αυτή τη στιγμή να εργαστεί σκληρά για να κάνει μεταρρυθμίσεις, να κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία της και υπογραμμίζει πως η συζήτηση για το χρέος λειτουργεί ανασταλτικά και αποπροσανατολίζει την ελληνική κυβέρνηση από τον "σωστό" δρόμο.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, το οποίο πρώτη δημοσιοποίησε η Suddeutsche Zeitung, στη συνάντηση ήταν προγραμματισμένο, εκτός του κ. Σόιμπλε, να λάβουν μέρος οι Σαπέν, Παντοάν, Ντε Γκίντος και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Επίσης, στο Βερολίνο θα βρίσκονταν ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, αλλά και ο Πολ Τόμσεν εκπροσωπόντας το ΔΝΤ. Μιλάμε δηλαδή για μία ομάδα ανθρώπων που στην πλειοψηφία τους έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την οποία αποδέχονται ως προϋπόθεση για την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν πως ο Σόιμπλε δεν είχε διάθεση να μπει σε διαδικασία σύγκρουσης, σχετικά με το θέμα του χρέους, σε ένα τετ α τετ, το οποίο μάλιστα είχε πάρει και έκταση στα ΜΜΕ. Δεν θέλει να "λερώσει" τα χέρια του με ένα θέμα που ο ίδιος ξορκίζει εδώ και μήνες και που φυσικά θεωρεί ότι δεν κάνει καλό στο κόμμα του, ενόψει των εκλογών στη Γερμανία.

 

Η Σύνοδος του Βερολίνου αποτελεί λοιπόν παρελθόν, πριν καν αρχίσει,αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν άλλου είδους... ζυμώσεις, ανάμεσα στους ισχυρούς της Ευρώπης. Όπως σημειώνουν και από την Κομισιόν, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν "με άλλους τρόπους" και φυσικά αναμένεται να υπάρξει έντονο παρασκήνιο ή ακόμα και μυστικές συναντήσεις, μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το πρακτορείο MNI επιμένει πως το "Washington Group" θα γίνει, έστω και σε νέα ημερομηνία, ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως έχει την ίδια άποψη.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 23 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.