ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Πιο επίκαιρες από ποτέ οι θέσεις του Ζολώτα

15:30 - 23 Νοε 2016 | Οικονομία
Στουρνάρας: Πιο επίκαιρες από ποτέ οι θέσεις του Ζολώτα
Οι δηλώσεις και οι θέσεις του Ξενοφώντος Ζολώτα «ίσως στις μέρες μας να είναι πιο επίκαιρες από ποτέ», σχολίασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Αρχείου του Διοικητή Ξενοφώντος Ζολώτα.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια το επιστημονικό προσωπικό του ΙΑΤΕ παρουσίασε το πλούσιο περιεχόμενο του Αρχείου Ζολώτα, που καλύπτει έναν ολόκληρο αιώνα και είναι προσβάσιμο σε όσους θέλουν να το μελετήσουν, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε η καταγραφή του.

 

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας στον χαιρετισμό του, η συμβολή του Ξ. Ζολώτα στη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της υπήρξε καθοριστική.

 

«Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά τόσο για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Διοικητή όσο και για το έργο και την προσφορά του στον τομέα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας.

 

Ο ίδιος έζησε από το 1904 έως το 2004, έναν ολόκληρο αιώνα, που σηματοδοτήθηκε από πολλά σημαντικά και ιστορικά γεγονότα.


Η παρουσία του επί πολλές δεκαετίες στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας συνέπεσε με πολύ σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στη χώρα μας - από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι την οικονομική ανάπτυξη της Μεταπολίτευσης.

 

Η δράση του υπήρξε πολύπλευρη. Ως καθηγητής Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκός ο Ξ. Ζολώτας ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο, εμπνέοντας γενεές φοιτητών. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά τις πολλές διακρίσεις και τους τίτλους με τους οποίους θα μπορούσε κανείς να τον προσφωνήσει, ο ίδιος προτιμούσε εκείνον του "Καθηγητή", καθώς αισθανόταν ότι η ιδιότητα αυτή ήταν ανώτερη από όσες κατείχε κατά τη διάρκεια του βίου του», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

 

Και συνέχισε: «Το όνομά του στη νεότερη οικονομική ιστορία ταυτίζεται τόσο με τη μακρά θητεία του στην κεφαλή της Τράπεζας της Ελλάδος – υπήρξε άλλωστε ο μακροβιότερος Διοικητής της – όσο και με την ανάληψη κυβερνητικών αξιωμάτων σε κρίσιμες περιόδους. Η συμβολή του στη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της υπήρξε καθοριστική.

 

Ο Ξ. Ζολώτας άφησε το στίγμα του ως θεωρητικού της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι η θεωρητική οικονομική πρέπει να έχει σκοπό τη μελέτη των φαινομένων του οικονομικού βίου. Η άποψή του ήταν πάντα ότι η οικονομική επιστήμη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων και αυτή ακριβώς η θέση αποτελεί παρακαταθήκη για την ελληνική οικονομική σκέψη. Κατά τον Ζολώτα, το κράτος όφειλε να συμπληρώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ήταν ο κυριότερος υποστηρικτής της εκβιομηχάνισης της χώρας, καθώς θεωρούσε ότι το μέλλον της Ελλάδας βρισκόταν στη βιομηχανία και κυρίως την εξαγωγική.

 

Ο ίδιος έχαιρε διεθνούς αναγνώρισης και κύρους. Επελέγη ως μέλος της "Επιτροπής των Τεσσάρων Σοφών" με αντικείμενο τη μετεξέλιξη του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΕΟΣ) σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ κατέλαβε και άλλες καίριες θέσεις σε ελληνικούς και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς».

«Το προσωπικό του αρχείο αποτελεί παρακαταθήκη για όλους εμάς, καθώς μέσα από αυτό αναδεικνύονται η πολύπλευρη δράση του ως Διοικητή, το πανεπιστημιακό του έργο, η δράση του στην Ακαδημία Αθηνών και σε διεθνείς οργανισμούς, το παγκόσμιο κύρος του και τέλος η ανάμειξή του με την πολιτική. Συγχρόνως, το σπάνιο αρχειακό υλικό που περιέχει φωτίζει διάφορες πτυχές του προσωπικού και κοινωνικού βίου του Ξ. Ζολώτα.

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι το αρχείο αυτό αποτελεί πολύτιμη ιστορική πηγή και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη της σύγχρονης ιστορίας, της οικονομίας, της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και άλλων θεμάτων που αφορούν τον 20ό αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης για όσους επιθυμούν να μελετήσουν την οικονομική ιστορία της νεότερης Ελλάδας και τη συνεισφορά του Ζολώτα στη χάραξη νομισματικής πολιτικής και την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα.

 

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η μεταπολεμική ανάπτυξη της Ελλάδας φέρει σε μεγάλο βαθμό τη σφραγίδα του Ξ. Ζολώτα. Οι δηλώσεις και οι θέσεις του ίσως στις μέρες μας να είναι πιο επίκαιρες από ποτέ», ανέφερε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.