ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στοίχημα για το υπ.Οικονομίας η έγκαιρη έκδοση των κανονιστικών πράξεων

11:08 - 25 Νοε 2016 | Οικονομία
Στοίχημα για το υπ.Οικονομίας η έγκαιρη έκδοση των κανονιστικών πράξεων
Σε μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια διοίκηση θα εξελιχτεί η υλοποίηση της φιλόδοξης νομοθεσίας που φέρνει το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις». Θα πρέπει η δημόσια διοίκηση, στην κατάσταση που βρίσκεται, να εκδώσει σειρά κανονιστικών πράξεων.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως «τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στα άρθρα 5 (Υπαγωγή στη διαδικασία γνωστοποίησης) και 7 (Υπαγωγή στη διαδικασία έγκρισης), περί υπαγωγής των οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν σε καθεστώς γνωστοποίησης ή έγκρισης εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Μετά την άνω ημερομηνία, κάθε άδεια, βεβαίωση, πιστοποιητικό ή κάθε άλλη συναφής πράξη ή διαδικασία, η οποία δεν έχει υπαχθεί στην έννοια της έγκρισης, ως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2, και αντίκειται στις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 7, καταργείται».

 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 «Υπαγωγή στη διαδικασία γνωστοποίησης», αναφέρεται πως «με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζεται, κατά τροποποίηση και των ισχυουσών διατάξεων, η υπαγωγή της δραστηριότητας σε διαδικασία προηγούμενης γνωστοποίησης και η αρμόδια αρχή παραλαβής της. Με το ίδιο ή όμοιο διάταγμα μπορεί να καταργούνται οι διατάξεις που αντιβαίνουν στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου.»

 

Στο άρθρο 7 «Υπαγωγή στη διαδικασία έγκρισης», αναφέρεται πως «με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζονται, κατά τροποποίηση και των ισχυουσών διατάξεων, η υπαγωγή της δραστηριότητας σε διαδικασία έγκρισης και η αρμόδια αρχή χορήγησής της. Με το ίδιο ή όμοιο διάταγμα μπορεί να υπάγεται σε διαδικασία έγκρισης νέα οικονομική δραστηριότητα ή υφιστάμενη δραστηριότητα για την οποία απαιτείται γνωστοποίηση ή δραστηριότητα που ασκείται ελεύθερα και να καταργούνται οι διατάξεις που αντιβαίνουν στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου δύναται να προηγείται η διαδικασία διαβούλευσης του άρθρου 6 του ν. 4048/2012 (Α’ 34).»

 

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.