ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Βερολίνο «μπετονάρει» τους στόχους πλεονασμάτων και «στοιχειώνει» την Αθήνα

08:37 - 29 Νοε 2016 | Οικονομία
Το Βερολίνο «μπετονάρει» τους στόχους πλεονασμάτων και «στοιχειώνει» την Αθήνα
Έντονη είναι η ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση ότι στο παρασκήνιο, μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, έχει δρομολογηθεί συμφωνία για τι μέλλει γενέσθαι στο πρόγραμμα κι ότι η Αθήνα θα κληθεί να «χορέψει» στο ρυθμό που της παίζουν, υλοποιώντας ειλημμένες σκληρές αποφάσεις. Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση κορυφώνεται εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία στην Αθήνα του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών «φωτογράφισε» ότι πιθανότητα το ΔΝΤ έχει υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας και ζητεί μέτρα ώστε να συναινέσει σε στόχους υψηλών πλεονασμάτων αντίθετα με τα όσα θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας», ο υπουργός δήλωσε ότι «αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση είναι να είναι στην πλάτη της Ελλάδας ο συμβιβασμός ΔΝΤ και ευρωπαϊκών χωρών», υπονοώντας κυρίως την Γερμανία. Η αναφορά για ενδεχόμενη πίεση λήψης νέων μέτρων, αφορούσε στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη από το 2019 και μετά.

 

Μάλιστα προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος, ποσοτική χαλάρωση και επάνοδος στις αγορές που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο από το μνημόνιο.

 

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η επιμονή του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, «δεν είναι μια θέση την οποία ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη θα την αποκαλούσε θαρραλέα και με φιλότιμο». Σχολίασε μάλιστα ότι ο επόμενος μήνας είναι ο πιο κρίσιμος μετά από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015 προσθέτοντας ότι «την διαφορά του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δεν θα την λύσουμε στην πλάτη μας». Οι αναφορές αυτές ακολούθησαν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου.

 

Στη διαφαινόμενη πίεση για σκληρή δημοσιονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια, που όλοι συνομολογούν ότι οδηγεί σε εξόντωση ο κ. Τσακαλώτος αντιπρότεινε: μείωση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ, και παράλληλη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. «Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο» για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε. Η πρόταση αυτή ήταν η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, αλλά ανταγωνιστικότητας, όπως ανέφερε, απευθυνόμενος εμμέσως στον Β. Σόιμπλε, που επιμένει ότι η χώρα έχει θέμα ανταγωνιστικότητας κι όχι χρέους.

 

Παράλληλα, ο υπουργός μεταφέροντας μια προσωπική αγωνία «κάρφωσε» τόσο το ΔΝΤ, όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για το ΔΝΤ ανέφερε ότι δεν είναι θαρραλέο να τα βάζει με την Ελλάδα ζητώντας μέτρα, αντί με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για να πετύχει σημαντική ρύθμιση του χρέους. Για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δήλωσε ότι αν και έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν την Ελλάδα, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

 

Για το χρέος ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως στα βραχυπρόθεσμα μέτρα υπάρχει μεγάλη πρόοδος και ότι περιμένουμε τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα μετά τις 5 Δεκεμβρίου.

 

«Μέσα το ΔΝΤ» επιμένει ο Μοσκοβισί

 

Πάντως από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έβαλε «φρένο» στις ελπίδες για μείωση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα παρέπεμψε στα όσα συμφωνήθηκαν «τον Μάιο από το Eurogroup». Επιπλέον, φεύγοντας από το απογευματινό ραντεβού με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο κ. Μοσκοβισί επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ απανώντας σε σχετικό ερώτημα: «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία (global deal) συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (we need to have IMF on board) και οι θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους Θεσμούς. Οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο».


Στη βραδινή ομιλία του στο συνέδριο του Επιμελητηρίου ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε βελτιώσεις για τη στόχευση και την αποτελεσματικότητα των οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων (βάσει των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας) ενώ ζήτησε μεταρρύθμιση και του συστήματος υγείας.

 

Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, υποστήριξε πως «υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ότι «προσβλέπουμε σε λύση που θα καθησυχάσει τις αγορές, και τελικά θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές». Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάλεσε την Αθήνα να μείνει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για στήριξη του προγράμματος από όλους τους εμπλεκόμενους.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.