ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESM:Το σχέδιο για μείωση χρέους 21,8% του ΑΕΠ έως 2060

17:18 - 30 Νοε 2016 | Οικονομία
ESM:Το σχέδιο για μείωση χρέους 21,8% του ΑΕΠ έως 2060
Οι εμπιστευτικές προτάσεις που θα παρουσιάσει ο ESM για την Ελλάδα, θα μπορούσαν να μειώσουν το βάρος χρέους της χώρας κατά το ένα πέμπτο το 2060, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Wall Street Journal.

Ειδικότερα, ένα εξασέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, και έχει καταρτίσει ο ESM, περιγράφει τα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν στο προσεχές μέλλον για να μειωθεί το μεγάλο φορτίου χρέους της Ελλάδας.

 

Το έγγραφο προτείνει την ελάφρυνση του χρέους με την επιμήκυνση ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, για να την προστατεύσει από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.

 

Η συνολική επίδραση αυτών των μέτρων το 2060, θα μείωνε την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 21,8%.

 

Η επίσημη ανάλυση της ευρωζώνης τον Μάιο προέβλεπε ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 104,9% το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβλέπει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης.

 

«Αυτό είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έχει δοθεί στον ESM από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 25 Μαΐου για να εργαστεί για την βραχυπρόθεσμη, πρώτη δέσμη των μέτρων βελτίωσης της βιωσιμότητας χρέους της Ελλάδας», τόνισε εκπρόσωπος του ESM.

 

Ο ίδιος δήλωσε πως ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο διάστημα από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης, στα μέσα του 2018.

 

Τον Μάιο οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για να περάσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο επίπεδο, χωρίς να επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, που επίσης περιλάμβανε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

 

Αυτά τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν «μόνο εάν είναι απαραίτητο» και θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος διάσωσης της χώρας στα μέσα του 2018.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκαν αυτό τον μήνα, το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 181,6% του ΑΕΠ το 2016.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:14 - 30 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.