ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περι τα 25 δισ. ευρώ χρειάζονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

12:16 - 02 Δεκ 2016 | Οικονομία
Περι τα 25 δισ. ευρώ χρειάζονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Σε περίπου 25 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ την ίδια στιγμή, 1 στις 4 εμφανίζει αρνητικά κεφάλαια κίνησης, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton. Σύμφωνα με την μελέτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η έλλειψη ρευστότητας και η πρόσβαση σε νέα κεφάλαια, αφού ο δανεισμός από το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να δίνεται με το «σταγονόμετρο», ελλείψει κεφαλαίων και μεγάλου όγκου «κόκκινων δανείων».

Με βάση τα στοιχεία, 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχει ικανά λειτουργικά κέρδη για να αποπληρώσει τους τόκους και τα δάνειά της.

 

Η έρευνα με τίτλο «Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Οικοδομώντας την Ανάπτυξη», που παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο της τελετής απονομής των βραβείων «Growth Awards» σε διοργάνωση της EUROBANK και της Grant Thornton, εξέτασε την οικονομική κατάσταση 8.000 εταιρειών από 92 κλάδους για την περίοδο 2009-2015.

 

Ωστόσο, οι μισές από τις εξεταζόμενες επιχειρήσεις εμφάνισαν αύξηση του τζίρου, αν και μόνο το 40% εξ αυτών κατάφερε να τη μετατρέψει σε αύξηση κερδοφορίας.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η έρευνα σημειώνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δείξει ανθεκτικότητα, κάτι που αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος. Είναι ενδεικτικό, ότι 1 στους 2 κλάδους κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του την προηγούμενη χρονιά, αν και συγκεκριμένα 44 κλάδοι παρέμειναν σε ρυθμούς ύφεσης, ενώ για φέτος αυτοί εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στους 49.

 

Σημειώνεται ότι το 92% του δείγματος είναι μικρομεσαίες εταιρείες, δηλαδή έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 50 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.