ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μας παίρνει τα... μέτρα το ΔΝΤ-€4,2 δισ. «εδώ και τώρα»

17:54 - 02 Δεκ 2016 | Οικονομία
Μας παίρνει τα... μέτρα το ΔΝΤ-€4,2 δισ. «εδώ και τώρα»
Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018, συμφωνήμένα και νομοθετημένα από τώρα ζητά το ΔΝΤ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κι ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Δευτέρας. Στην κυβέρνηση διατηρούν, πάντως, την πίστη τους για συμφωνία μέσα στο 2016, μέσω ενός έκτακτου Eurogroup, έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το ΔΝΤ, το οποίο κρατά πολύ σκληρή στάση και προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα αξιώνει επιπλέον μέτρα με δικαιολογία το να επιτευχούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2020.

 

"Αν είχαμε μόνο τους ευρωπαικούς θεσμούς θα είχαμε κλείσει", τονίζουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση, δυο εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ μπορεί να ανέλθουν και σε μέτρα ύψους 4,2 δισεκ για τα επόμενα χρόνια. "Δε μπορεί να δεχτεί ελληνική κυβέρνηση μείωση αφορολογήτου και συντάξεων. Πυροδοτεί εξελίξεις αυτό. Είναι προφανές" αναφέρουν και συμπληρώνουν: "Και 500 χρόνια να ζει ο Τόμσεν θα εμμένει για τη βιωσιμότητα ασφαλιστικού και το αφορολόγητο."

 

Παραλληλα από την κυβέρνηση έκαναν γνωστό πως "στην τελευταία συνάντηση με θεσμούς δεν μπήκε θέμα συντάξεων. Το μόνο που συζητήθηκε είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

 

Έγινε επισκόπηση κοινωνικών δαπανών και διαφορετικά σενάρια για ανεύρεση πόρων. Δε μειώνεται το επίπεδο φτώχειας στην Ελλάδα μετά τις μεταβιβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Μας ειπαν να δουμε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και εξοικονομήσεις πόρων.

 

Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για νέα μέτρα. Υπαρχει πρόταση για να τα δεχτούμε σε πολιτικη συνφωνία οχι νομοθέτηση. Δεν είναι δημοκρατικό αυτό".

 

Παράλληλα τονίζεται ότι η ελπίδα είναι να κλείσει η συμφωνία μεχρι τα Χριστούγεννα. "Με εντολή της ευρωζώνης είναι το staff level agreement να έχει την υπογραφή του Δ.Ν.Τ. Οι θεσμοί της ευρωζώνης εχουν συμφωνήσει κατα 95%. Τη Δευτέρα μπορεί οι εταίροι να πουν οτι υπαρχει συμφωνία αλλά θα συνεχιστεί και στις άλλες ενότητες, δηλαδή, μεσοπρόθεσμο και χρέος η συζήτηση. Αφού, δηλαδή, έχουμε κλείσει τις μεταρρυθμίσεις.  Σε ένα Eurogroup μεταγενέστερα θα έχουμε συνολική συμφωνία" σημείωσαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα τονίζουν:  "Όλη η πολιτική συμφωνία θέλει να είναι πριν τα Χριστούγεννα ο Ντάισελμπλουμ. Πιθανόν να έλθει η τρόικα πριν τις γιορτές. Αν μπει το Δ.Ν.Τ μπορεί να εξετάσουμε τον κόφτη και μετα το 2018.

 

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει το πρόγραμμα να τελείωνει το 2018, αλλά αν για ασφάλεια το θέλουν το Δ.Ν.Τ το συζητάμε.

 

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε τα βασικά σημεία της συμφωνίας. Όσο περνάει ο καιρός δυσκολεύουν οι συνθήκες για να βρεθεί λύση." Παραλληλα επισημαίνουν οπτι συνφωνία θα επέλθει οπόταν όπλα θα κλείσουν.

 

Κόκκινες γραμμές στα εργασιακά

 

Καρφιά εξαπολύουν εκ μέρους της κυβέρνησης και κατά των όσων προωθεί το Δ.Ν.Τ για τα εργασιακά:

 

"Στα εργασιακά τα πραγματα είναι ξεκάθαρα. Για εντάξουν το Δ.Ν.Τ απομακρύνονται από το κοινοτικό κεκτημένο. Προσπαθούν να βρουν μια μέση λύση και έτσι καταπατούν νομολογία της ΕΕ.

 

Η γραμμή μας είναι ότι δεν μπορούμε να μην είμαστε κανονική χώρα, ότι δεν έχουμε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

 

Όσοι θέλουν λύση είναι περισσότεροι. "Δεν παίζει αυτό που λένε για 7 μήνες διαπραγμάτευση" τονίζεται.

 

Δύσκολη η μάχη των πλεονασμάτων

 

"Δεν έχουμε πολλούς συμμάχους για μείωση πλεονασμάτων μετά το 2019. Αν είναι η ανταγωνιστικότητα είναι το πρόβλημα τοτε δεν ξερω ποιος μπορεί να αρνηθεί την ελάφρυνση των ΜμΕ με τη μείωση των στόχων για πλεονάσματα" σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και συμπληρώνουν:

 

"Όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός γύρος στην Ευρώπη θα υπάρξει συζήτηση για τους στόχους πλεονασμάτων. Είναι εξωπραγματικό όλοι συμφωνούν, δεξιοί και αριστεροί οικονομολόγοι".

 

Σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος τονίζουν:

 

"Ο συμβιβασμός είναι να ποσοτικοποιηθούν αλλα να μην προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μετρα. Για να κάνει, επίσης, τη μελέτη του για τη βιωσιμότητα του χρέους θα πρεπει να ξέρουν τα πλεόνασματα πέραν του 2020."

 

Κλειδί το QE

 

"Η ένταξη στο QE διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές σύμφωνα νε την κυβέρνηση. "Στόχος είναι η ποσοτική χαλάρωση να γίνει Φλεβάρη Μάρτη. Το QE είναι μέρος της λύσης. Ολοι το καταλαβαίνουν αυτό. Έτσι δίνεται  μια "άγκυρα" στη διαπραγμάτευση".

 

Η παρουσία του Δ.Ν.Τ λειτουργεί ως εγγύηση για πολλούς σε πιθανή έξοδο στις αγορές" αναφέρεται.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:26 - 03 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.