ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ... πυροβολεί: Ανεπαρκή τα μέτρα για το ελληνικό χρέος!

00:32 - 06 Δεκ 2016 | Οικονομία
Το ΔΝΤ... πυροβολεί: Ανεπαρκή τα μέτρα για το ελληνικό χρέος!
Λίγες ώρες μετά την έγκριση από το Eurogroup των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ πέρασε στην αντεπίθεση, εκφράζοντας την απογοήτευσή του. Ερχόμενο σε ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη, το Ταμείο σημειώνει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι "ανεπαρκή". Εκφράζει δε ενόχληση και για τη διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πως στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι εταίροι για το 2018 και τουλάχιστον για λίγα χρόνια μετά.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι θεσμοί απέχουν ακόμα πολύ από το να να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση από τους εταίρους.

 

Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθύτερες, μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος, την ώρα που ο Γερούν Ντάισελπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup είπε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2018.

 

Παράλληλα, το ΔΝΤ αφήνει αιχμές και για την επιμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και έως και δέκα χρόνια μετά, κάτι που όπως σημειώνει αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο νέων δημοσιονομικών μέτρων. Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5%, αλλά επέμεινε ότι το ιδανικό θα ήταν το «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%. Επισήμανε, δε, ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο όλος στόχος.

 

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η πηγή διευκρίνισε ότι το Ταμείο κατηγορείται άδικα ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.