ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περικοπές 1,2 δισ. στις δαπάνες του δημοσίου το 2018

11:24 - 09 Δεκ 2016 | Οικονομία
Περικοπές 1,2 δισ. στις δαπάνες του δημοσίου το 2018
Παρά τα μικρά περιθώρια περικοπών η κυβέρνηση σχεδιάζει «κούρεμα» δαπανών ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017. Αυτό τόνισε στην ομιλία του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Η κατεύθυνση, λοιπόν, της φορολογικής πολιτικής είναι αμυντική, είναι να προστατευτούν τα πιο χαμηλά εισοδήματα δεδομένης της υποχρέωσης να πιαστεί συγκεκριμένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%» σημείωσε και προσέθεσε:

 

«Τα προηγούμενα χρόνια οι άλλες κυβερνήσεις έριξαν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής στην πλευρά των δαπανών. Αυτό σήμαινε τεράστιες μειώσεις των συντάξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και των μισθών του δημοσίου αλλά και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.

 

Δεν υπάρχουν πια παρά ελάχιστα περιθώρια για μείωση των δαπανών. Εμείς υπολογίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε δαπάνες έως και 1,2 δισ. ευρώ το μέγιστο που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Δεν θα τις ονομάσω «σπατάλες» αλλά απλώς δαπάνες που θα μπορέσουν να μειωθούν σταδιακά χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στη λειτουργία του κράτους.

 

Ότι αυτό είναι το μέγιστο ποσό των δαπανών που εκείνη αλόγιστα τις χαρακτηρίζει «σπατάλες», το γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και όταν υπόσχεται μειώσεις φόρων με κόστος 4,1 δισ. ευρώ χωρίς μειώσεις μισθών, συντάξεων ή κοινωνικών δαπανών ψεύδεται και μάλιστα ξεδιάντροπα.

 

Σκοπεύει να μειώσει συντάξεις, σκοπεύει να μειώσει βασικές κοινωνικές δομές του κράτους που δεν θα του επιτρέψουν στοιχειωδώς να επιτελεί τον κοινωνικό του ρόλο.»

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.